четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Зеленчукопроизводство

Зеленчукопроизводството пак ще е на дъното при субсидирането

Според анализи България и Румъния консумират най-малко плодове и зеленчуци

Секторът за производство на плодове и зеленчуци вероятно отново ще бъде на опашката при подпомагането, както беше в предходните два програмни периода. Това заяви тази сутрин пред БНР Мариана Милтенова, председател на Националното Сдружение на градинарите.

В предаването „Преди всички“ тя посочи, че ЕК е дала възможност на държавата да реши кой ще разпише Националния стратегически план, с който трябва да се защити начинът на разпределение на парите. Според нея би следвало в тях да се включат институции, експерти и браншови организации. Тя смята, че трябва да се вземе становището и на населението.Според Милтенова обаче ще има субективизъм при избора и подбора на екипите, които ще разработват тези стратегически планове. По думите ѝ таван на плащанията е възможност, защото се казва, че може да се направи преразпределение или към малките земеделски стопанства или към втори стълб.

На този етап ЕК не предлага никакъв контрол и санкции за изкуствено разделени стопанства, предупреди още Мариана Милтенова. По думите ѝ се създава противопоставяне между секторите.

Милтенова  се надява Министерството на земеделието да се замислят и да се погрижат за интересите на държавата и гражданите. Всички анализи показват, че България и Румъния консумират най-малко плодове и зеленчуци. Да не говорим, че това, което консумират, не е произведено в България.

От Сдружението предлагат мониторингът, който се прави от Брюксел, да бъде всяка година. Причините са,че има много земеделски производители, които не са доволни от много от мерките и схемите, които се прилагат. Заради това прозрачността на вземането на някои решения не е достатъчно голяма, за да знаят земеделските производители защо са санкционирани, какви са причините.

Виктор Павлов