петък, май 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агрокалендар

Зеленчуци в повдигнати лехи

повдигнати лехи

Защо повдигнатите лехи са подходящи за отглеждане на зеленчуци?

Защото не е нужно да имаш двор или градина, можеш да направиш зеленчукова градина и на терасата!

Повдигнатите лехи са много подходящ метод за отглеждане на всички видове зеленчукови култури, билки, цветя, защото има пълен контрол върху структурата и състава на почвата, хранителните елементи и водния режим в лехите. 

Основно предимство е, че ако се изгради в двора се налага да се бориш с много-по малко плевели, защото леглото на лехата се изгражда от картон а над него на слоеве се изгражда почвата, но за това след малко. 

Кога е най-подходящо да се изградят повдигнатите лехи – по всяко време на годината, тъй като може да засадиш или засееш и културите според изискванията им за температура и светлина. 

Виж  статията, в която сме публикували график за сеитба/засаждане на на повечето зеленчуци и билки, според климатичните условия в България. 

Тъй като сега сме месец май –  сега е моментът за производство на домати, краставици , пипер , патладжан, чесън.

За да отгледате ефективно зеленчуци по биологичен начин може да разгледате и книгата Биологично зеленчукопроизводство на издателство Виденов и син. 

Поливайте растенията така, че водата да не се стича по краищата на конструкцията, а да попива равномерно в почвата 

Ето кои култури имат високи изисквания за хранителни вещества: Краставици, праз, домати, броколи, чушки, картофи, тиквички.

  • Средни изисквания за хранителни вещества: Червено цвекло, спанак, копър, моркови, манголд.
  • Ниски изисквания за хранителни вещества: Зелена салата, репички, лук, грах, боб, билки.

Ако в парцела има много къртици, на дъното на констукцията с повдигната леха трябва да се постави поцинкована метална мрежа. Върху мрежата се поставят пръчки, трева и всякакви растителни отпадъци, които накрая ще се превърнат в компост. 

Следващата стъпка е оформянето на слоевете: първи слой – растителни остатъци с височина до 10 cm. вторият слой е градинска почва с височина най-малко 20 cm. Почвата може да бъде смесена с пясък, торф и минерални и органични торове. 

Не всички зеленчуци могат да се комбинират в лехата. Доматите изискват много хранителни вещества  и било добре да се отглеждат отделно от другите култури. 

Последвайте линковете в описанието на видеото към агрокалендарите в NivaBG.com, в които ще намерите подробна информация за дейсностите на полето, в градината, в лозето през месец май.