понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Зелените иновации са намалили потреблението на вода за производството на бира с близо 20%

Защо е бирата е полезнаЗащо е бирата е полезна

Кампанията за връщане на оборотни бутилки е довела до спестяване на над 12 тона нови стъклени опаковки

Внедряването на зелени иновации е довело до намаляване потреблението на вода в производството на бира с близо 20%, като спрямо 2018 година сега за производството на един хектолитър бира отиват три хектолитра вода, съобщава БТА, позовавайки се на данни на Съюза на пивоварите в България. Разходът на електроенергия за производството на един хектолитър пиво е 7 Kw/h.

От браншовата организация работят за популяризиране на кампанията за събиране и връщане на бутилки и кенове. Само за 2023 година със събраните чрез кампанията на СПБ „Върни ме“ оборотни бутилки е спестено пускането на пазара на 12 100 тона стъклени опаковки за еднократна употреба.

През тази година се завръща и традиционната Зелена бирена академия, като акцент в нея ще бъдат еко решенията на компаниите в пивоварения бизнес.

За последните шест години българските пивовари отчитат сериозно намаляване на дела на продажбите на бира в пластмасови бутилки. Статистиката показва, че през 2023 г. на пазара са пуснати 2700 тона пластмасови бутилки по-малко от 2018-а. Превърнато в брой опаковки със средна вместимост 2 литра пиво, това означава 70 милиона ПЕТ бутилки по-малко.

Съюзът на пивоварите активно работи и по въвеждането на депозитна система в страната. По този начин ще може да се постигне изискването до 2030 г. разделно да се събират 90 на сто от пуснатите на пазара опаковки от бира и други напитки.