вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Злоупотреби за 35 млн. евро с еврофондовете у нас са открили от ОЛАФ през миналата година

Антикорупционната служба е открила най-много нарушения в използването на фондовете за земеделие и селските райони

От направените през миналата година осем проверки на експертите от ОЛАФ, у нас са открити нарушения за 35 млн. евро , информира „Дневник“. За седем от случаите на властите са дадени препоръки за финансови санкции и предаване на съд.

Най-чест обект за злоупотреби и грешки са земеделските и фондовете за развитие на селските райони, където измамите са свързани с фалшиво деклариране на собственост върху земеделска земя, гледане на животни и несъществуващи градини, срещу които се получават субсидии от бюджета на ЕС.

Най-честите измами с европейски средства са концентрирани сред белите якички и се осъществяват чрез подкупи, подправяне на документи, злоупотреба с власт и конфликт на интереси, се казва в анализ на Европарламента, подготвен за членовете на Комисията за бюджетен контрол.

Нови 29 случая на злоупотреби и корупция с европейски средства са под прицел от експертите на ОЛАФ стана ясно по време на заседание на комисията за бюджетен контрол, свикана специално за да обсъди нарушенията и злоупотребите с еврофондове у нас във връзка с наложените санкции по закона „Магнитски“ на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. От Брюксел са получили отговор от българските влати , че засегнатите от американските санкции лица не са ползвали средства от европейските фондове.

Според Франческо  Алборемного от разследванията са отворени, благодарение на сигнали от пресата, анонимни граждани и неправителствени организации, но той не даде подробности за естеството им и за програмите, които засягат.

Поканените пред комисията експерти от генералните дирекции за земеделие и регионална политика на Европейската комисия, заявиха че правят ежегодни проверки и одити в България, като въпреки проблемите, българските контролни органи са в състояние да откриват нарушенията и да ги отстраняват. ЕК съобщи още,  че българските власти са пред завършване на разследването за фалшивите къщи за гости, при което 88% от 288 проверени къщи, построени с европейски средства, се оказаха използвани за лични нужди и предстои възстановяване на неправилно изхарчените пари в европейския бюджет.

В анализ на Европейския парламент, подготвен за Комисията за бюджетен контрол се казва, че през 2015-2019 г. ОЛАФ е разследвал 1126 сигнала за измами и нередности с еврофондове в България и 8 сигнала за укриване и измами с ДДС. Случаите засягат 1.7% от плащанията, което е сравнимо с останалите държави в Източна Европа.. През 2019 г. нередностите, засягащи финансовите интереси в ЕС са шест в земеделските фондове и един в кохезионните, като щетите, нанесени на европейския бюджет възлизат на 685 хил. евро. Грешките при работата с европейските пари, които не са довели до загуби за бюджета на ЕС са 184 по земеделските програми и 57 по кохезионните и засягат общо проекти за 13.9 млн. евро.