понеделник, юни 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Доц. Петър Чавдаров: Земеделските производители да обръщат внимание на нападенията от мрежести петна по ечемика

Без превантивно третиране, загубите от това заболяване могат да достигнат до 70%

През тази стопанска година земеделските производители отглеждащи ечемик трябва да обърнат по-сериозно внимание на нападения от мрежести петна, пораженията от които се забелязват още през март със зачестилите валежи, препоръча доц. Петър Чавдаров от Института по растителни  генетични ресурси в Садово. „На това заболяване през последните години никой не обръща внимание, но превенцията срещу него е задължителна, защото сортовата структура у нас не е устойчива към този патоген, и то ще се превърне в следващите години в основно икономически важно заболяване, което да се контролира с фунгициди, защото може да доведе до значителни загуби“, прогнозира пред представители на медиите доц. Чавдаров. Според него при неприлагане на фунгицид например във фаза изкласяване, загубите нанесени от мрежестите петна върху посевите с ечемик може да достигнат до 60-70%.

Големите производители третират площите превантивно, но част от тях все още не познават това заболяване, и на това според него се дължи и подценяването му. „Посещавал съм такива полета, където листата на растенията изгарят и опадат преждевременно, а с намаляване на фотосинтезиращата листна повърхност намаляват и добивите“, продължи експертът.

За развитието на мрежести петна благоприятни са най-вече климатични условия с чести превалявания и висока влажност, което позволява на патогена бързо да превземе долните етажи от растенията и постепенно да тръгне нагоре.

Доцент Чавдаров препоръча още на фермерите след падналите напоследък дъждове да обърнат по-голямо внимание на торенето. Последните дъждове според него не биха оказали някакво негативно влияние върху посевите с житни култури, ако фермерите навременно са третирали с фунгициди във фаза изкласяване, тъй като препаратите са с достатъчен период на действие за опазване на флаговия и подфлаговия лист, решаващи за добива. Падналите преди дни между 15 и 16 литра на квадратен метър валежи особено в нашия регион осигуряват една оптимална влага, която ще даде възможност за нормално наливане на зърното и да се очакват що годе добри добиви“, прогнозира още той.

От решаващо значение според специалиста за високи добиви е не само растителната защита, но и комбинацията от избраните сортове и използваните технологии. При пропускане на някоя от практиките на торене или пръскане се получава заплевеляване, като доцент Чавдаров даде пример с поля на производители, при които заради висока степен на заплевеляване се е получило намаляване на добивите с до 30%.