НОВИНИ

Бактерийното увяхване при патладжаните ще носи най-големи икономически щети за зеленчукопроизводителите

Справянето с него е възможно само с редуване на зеленчукови култури, неподатливи на тази болест

Причинител на болестта листна плесен по доматите е Fulvia fulvaПричинител на болестта листна плесен по доматите е Fulvia fulva

„В последните години верцелинното увяхване при патладжанитевсе по-често се измества от бактерийно увяхване, което вече се превръща в заболяването нанасящо най-големи щети върху продукцията от патладжани. Причината е, че бактериите причиняващи увяхване нападат най-вече слабите растения, такива които се намират в ниските места, затлачени са или са садени на недобре подготвени терени“, смята доц. Петър Чавдаров от Института по растителни  генетични ресурси в Садово.
У нас по думите му все още няма регистрирани препарати за борба срещу системни бактерий, причинители на бактерийно изсъхване, бактерийно увяхване и сърцевинна некроза. „Това са патогени, които се развиват в проводящите съдове на растенията и водят до тежки поражения на доматите особено отглеждани при полски условия“, уточни доцент Чавдаров. Той препоръчва превантивен сеитбооборот с култури, които не са засегнати от тези бактерии като краставиците.

При отглеждане на такива зеленчукови култури неподатливи на тези бактерии е възможно очистване на почвата до три години от тях. Освен това според него за очистване на почвата от всички видове вируси и бактерии е е добре да се приложи така наречената соларизация на почвата през летните месеци. При нея площите се покриват с 40 микрона полиетилен. Преди това трябва да са добре изорани и хубаво навлажнени. Покрива се херметично. Ако тази практика се прилага в оранжерии, се затварят всички входове и проветрители. Така за два месеца температурата отдолу достига до 50 градуса, и по този начин се унищожават всякакви бактерии, вируси и гъби в почвата. За полето тази практика според доцент Чавдаров е трудно приложима.