понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Чавдар Маринов: Ако 1,5 млн. декара влязат в системата за въглеродни кредити, можем да занулим 1% от въглеродния отпечатък на страната

Издаването на въглеродни кредити може да започне през 2024 година

 

При пълен капацитет на работа на системата за въглеродни кредити в която да влязат 1,5 млн. декара , могат да бъдат занулени 400 хил. тона вредни емисии, което представлява 1% от въглеродния отпечатък на страната ни, заяви пред присъстващите по време на проведената в София двудневна междунродна конференция Be Renewable 2023 Чавдар Маринов изп. директор на CARBONSAFE. Според него издаването на първите въглеродни кредити може да започне през 2024 година.

„Ако в нашата и други подобни програми влезе цялата обработваема земеделска земя, можем да постигнем 33% зануляване на CO2 емисиите. Като добавим и горите, в които според нас има огромен потенциал, още до 2030 година можем да достигнем нетната нула, която ЕК е поставила като цел“, допълни Маринов.

Ние сме създали специална програма, която цели отстраняване на въглеродния диоксид от въздуха и складирането му в почвата под формата на органичен въглерод. Всички бизнеси трябва да са наясно, че въпреки наличието на филтри и на ВЕИ източниците като алтернатива на фосилните енергоизточници , ако не използваме подобни програми ние няма да успеем да постигнем целите на Зелената сделка за намаляване на вредните емисии до 2030 година с между 55 и 62% за отделните сектори“, каза още Маринов.

CARBONSAFE представлява решение което предлага първата валидирана методология за секвестиране на почвен въглерод от атмосферата. „Работим с всички земеделци у нас като в обхвата на програмата ни са площи, които са в системата на земеползване“, уточни още Маринов. В момента от CARBONSAFE. водят преговори с редица европейски и азиатски компании за бъдещи партньорства.