неделя, юли 21, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Животновъди затварят подбалканския път, недоволни от налаганите ограничения за паша в парковете

Mинистърът на земеделието и храните проф. Иван Станков присъства на среща с животновъдиMинистърът на земеделието и храните проф. Иван Станков присъства на среща с животновъди

Фермерите настояват за отмяна на ограниченията за пашуване в националните паркове

След като протестът на животновъдите срещу налаганите им ограничения за пашуване в парковете започна вчера с палатки край Калофер, от днес фермерите ще започнат ежедневни едночасови блокади на подбалканския път информира БТА.

„. Искаме да привлечем внимание и гласът ни да бъде чут, за да се разреши най-накрая проблемът с нормативните разпоредби, заради които животните ни няма къде да пашуват“, каза за БТА животновъдът Тодор Диклиев.

Фермерите настояват да бъдат променени нормативните разпоредби, които ограничават пашата на животни в териториите, попадащи в границите на Национален парк „Централен Балкан“. Според фермерите въведените ограничения засягат животновъдството в цяла Централна България и застрашават сектора, като ще доведат най-малко до намаляване на броя на отглежданите говеда и овце. Протестиращите са изпратили писма до Министерството на земеделието и Министерството на околната среда и водите, в които са изложили проблема и своите искания за решаването му.

Междувременно с официална позиция по въпроса излязоха от Национален парк „Централен Балкан“, която гласи, че тези ограничения не застрашават развитието на животновъдството в България. В България има само три национални парка – Рила, Пирин и Централен Балкан. Общата площ на трите парка е под 2 процента от националната територия. Данните за 2023 г. показват, че по-малко от 3 процента от едрия рогат добитък и по-малко от 3 процента от овцете в България са пашували на територията на националните паркове. Площта на пасищата, на които се разрешава паша в националните паркове съгласно утвърдените годишни планове, представлява едва около 2,5 на сто от пасищата в страната, съобщават от НП „Централен Балкан“.

Според дирекцията на парка при последното докладване за състоянието на тревните местообитания към Европейската комисия, състоянието е било отчетено като неблагоприятно и затова е наложително да се предприемат корективни действия по отношение на натоварването на тези чувствителни територии и ограничаване на броя на пашуващите животни, тъй като поддържането на природните местообитания в благоприятно състояние е както отговорност към природата на България, така и задължение на страната като държава членка на Европейския съюз.