четвъртък, октомври 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Американски експерти намалиха прогнозата си за глобалната реколта от пшеница

Стопяване на крайните запаси от пшеница с над 6 млн. тона очакват от USDA

Комбайнът CASE IH 9230 Axial Flow ожъна 460 декара с пшеница за 5 часаКомбайнът CASE IH 9230 Axial Flow ожъна 460 декара с пшеница за 5 часа

Експертите на американския департамент по земеделие намалиха с 4,4 млн. тона до 775,8 млн. тона прогнозата си за световната реколта от пшеница, информира “Зерно Онлайн”. През този месец от USDA намалиха оценките си за канадската реколта с 2 млн. тона, с 2,4 млн. тона на американската и с половин милион за реколтата на Казахстан и други.

С 0,4 млн. тона до 129,4 млн. тона беше повишена оценката за реколтата в ЕС. Глобалният експортен потенциал се очаква да достигне до 201,8 млн. тона. (+0,9 млн. тона, като повече пшеница на международните пазари може да предложат Австралия (24,5 млн. т), ЕС (35,5 млн. тона) и други, докато Канада ще свие своя износ ддо 15.5 млн. тона.

Спад в котировките на соята и царевицата

Докато за пшеницата прогнозите на USDA подкрепиха сегашните нива на контрактите зад Океана, фючърсите на царевицата и соята търгувани в Чикаго поевтиняха заради прогнози за по-добри реколти и средни добиви в САЩ. Цената на соята достигна най-ниското си ниво от декември насам. Поддържащ фактор за пшеницата се оказа намаляването на американските запаси заради сушата в северната част на страната и Канада, което ще повлияе и върху нивото на глобалните запаси. Търговци коментират, че развитието на пазара на царевица и соя може да се окаже неочакван подарък за фермерите, които се борят с растящите цени на енергийните носители и храните, а допълнителен натиск им оказват и притесненията на животновъди заради поскъпващите фуражи. Трейдъри се питат дали поевтиняването на царевицата и соята се дължи на сезонни причини или ще продължи при нови данни за очаквано добро производство в САЩ.