понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Анализатори повишиха прогнозите си за новата реколта от мека пшеница в ЕС до 123,5 млн. тона

Подобряването на климатичните условия в България Румъния и Испания движат прогнозите нагоре

Анализаторите на Strategie Grains повишиха прогнозите си за реколтата от мека пшеница в ЕС до 123,5 млн. тона, съобщава UkrAgroConsult. Това е с милион и 700 хил. тона над оценката им преди месец, като основната причина за положителната корекция са позитивните очаквания за реколтата в Испания.

Прогнозируемото увеличение на реколтата е по-слабо от реколтата през миналата година, която по оценки на анализаторите е достигнала до 126,1 млн. тона.

Оценката за производството на ечемик в ЕС е повишена с 0,5 млн. тона до 53 млн. тона, като отново очакванията за по-добри добиви в Испания са причина за позитивната корекция на прогнозите. Това е с 12% над миналогодишната реколта от 47,4 млн. тона, когато сушата нанесе щети върху посевите.

Освен очакванията за по-добра реколта в Испания, за повишаване на прогнозите на производството на мека пшеница и ечемик другата причина за това е подобряване на условията за развитие на посевите в България и Румъния и в по-малка степен във Франция и Германия.

Според анализаторите падналите в средата на май дъждове в Западна Европа едва ли ще се отразят на добивите, като очакванията са Франция да има най-слабата реколта от пшеница за последните четири години.

По-слабата очаквана реколта през тази година може да доведе до намаляване на експортния потенциал на ЕС, въпреки че прогнозираната по-слаба реколта в Русия заради неблагоприятните условия може да повиши интереса на търговците към европейската пшеница.

Прогнозата за новата реколта от царевица е намалена незначително от 63,4 на 63,3 млн. тона, което надвишава миналогодишната реколта с 1 млн. тона.