събота, декември 2, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

България и Румъния се борят с птичия грип на фона на растящи опасения в Европа за разпространение на болестта

Общо около 20 млн. лева са получили фермерите за изпълнение на ангажименти за хуманно отношениеОбщо около 20 млн. лева са получили фермерите за изпълнение на ангажименти за хуманно отношение

Нови близо 40 хил. птици у нас ще бъдат умъртвени по хуманен начин в два засегнати от вируса обекта

 

След съобщения за новооткрити случаи на птичи грип в България и Румъния нараства безпокойството за разпространението му в Европа, пише UkrAgroConsult. Причината е, че регионът се намира в сезона на пик на разпространението на това заболяване.

Последните случаи за констатирани огнища на птичи грип у нас по данни на БАБХ са от началото на месеца от обекти в село Главиница Пазарджишко и в село Криво Поле в Хасковско. В първия обект са се отглеждали около 248 кокошки носачки, а вторият е със значително по-голям брой на отглежданите кокошки 39 950 хил. кокошки, като предстои умъртвяване по хуманен начин на животните в двата обекта. Предприети са съответните мерки за недопускане разпространението на вирусното заболяване.

Вирусът в обекта на пазарджишкото село е установен при извършване на мерки за контрол в 10-километровата зона, която беше създадена за наблюдение около огнището на Инфлуенца по птиците, регистрирано на 26.10.2023 г. в землището на с. Мало Конаре, област Пазарджик.

В края на октомври от огнища на птичи грип бяха засегнати още обект в село Мало Конаре, отглеждащ около 171 хил. кокошки и в стопанство в град Дебелец, област велико Търново, в което се отглеждат около 395 хил. птици.

Румънските власти са обявили случай на заразени с птичи грип птици в обект в село Тиганеш, в близост до границата с България, в който са се отглеждали около 120 птици.