сряда, септември 22, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Цената за изследване на отстреляните глигани падна до 1 лев

Новата такса е за проби, постъпили чрез модул „Лов“

Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на БАБХ, това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев.Той информира и че от вчера е намалена таксата за изследване за трихинелоза, като посочи, че Българска агенция по безопасност на храните е определила цена от 1 лев без ДДС за изследването в лабораториите в структурата на агенцията. Определената нова цена е за проби, постъпили в лабораториите на БАБХ, опаковани в комплектите за вземане на проби, обозначени с баркод и с въведени данни в модул „Лов“. Продължава да е в сила и заповедта за определяне на ловностопанските райони, попадащи в 20 километровата зона от индустриалните животновъдни обекти за отглеждане на свине, където се извършва ежеседмично претърсване за трупове на дива свиня, санитарен и селекционен отстрел и забрана на подхранването на дива свиня.

Зам.-министър Добрев припомни, че продължават да са в сила и стимулите при претърсвания в ловностопанските територии за установяване на животни с нетипично поведение или на вече загинали животни, като ловците се премират със 100 лева за всяко намерено животно и за всяка отстреляна дива свиня при индивидуален лов.

Заместник-министърът подчерта, че текат масови проверки за изрядност на ловната документация и за наличие на ярки сигнални цветове в облеклата на ловците. Той акцентира и върху необходимостта от внимателно боравене с оръжие, за да няма ловни инциденти през сезона.

Виктор Павлов