НОВИНИ

Цените на зърното на международните пазари тръгнаха нагоре след излизане на първите данни на USDA за новия сезон

Цената на пшеницата в Париж достигна до 413 евро за тон

Цената на зърното ще падаЦената на зърното ще пада

Цените на фючърсите на американската пшеница в четвъртък достигнаха до двумесечен връх след излизане на първия доклад на USDA с данни за реколтата за новия сезон, информира „Зерно Онлайн“. Причина за това стана намаляването на оценката за новата реколта от пшеница зад Океана. В хода на търговията в Чикаго контрактите със срок на доставка през юни достигнаха до цена от 433,95 долара за тон, а тези на твърдата пшеница в Канзас до 466,64 долара за тон. Най-скъпи се оказаха юлските контракти на пролетната пшеница в Минеаполис, които се продаваха при 483,54 долара за тон.

В своя месечен отчет експертите от американския департамент по земеделие прогнозираха, че реколтата от твърда червена зимна пшеница в САЩ ще достигне до 590 млн. бушела докато анализаторите очакваха оценка от 685 млн. бушела. Според USDA се очаква асушаването и горещо време да окаже негативно влияние върху развитието на посевите с пшеница, като според данните на правителството към началото на май засушаването е засегнало около 69% от посевите със зимна пшеница.

Излизането на майския доклад на USDA доведе и до поскъпване на царевицата и соята зад Океана, като за това допринесе и намаляването на оценката на Conab за бразилската реколта от царевица от 115,6 на 114,5 млн. тона.

Трейдърите следят пазара с изострено внимание както заради прогнозите за по-слаби добиви в някои основни страни производители, така и заради конфликта в Украйна. В последния си доклад от USDA прогноират, че украинският износ на пшеница през новата стопанска година ще достигне до 10 млн. тона спрямо 19 млн. тона в 2021/22 година. Търговците бяха неприятно изненадани и от негативната корекция на оценката за средните добиви от царевица през новия сезон, направена от департамента по земеделие. Причина за това стана студеното време през април, забавило посевната кампания в Средни Запад. „Бях шокиран от подобна оценка за намаляван на добивите. Очаквах да има подобна корекция през юни а не сега през май“, призна Алън Съдърман от StoneX..

Търговията в Европа остана както под влиянието на данните от USDA, така и напоследните информации от FranceAgriMer за намаляване на френския експорт на пшеница заради падналото търсене на международните пазари и предупреждението че ако скоро няма валежи това може да се отрази на новата реколта. В хода на търговията вчера септемврийските контракти на пшеницата в Париж достигнаха до 413 евро за тон, а юнските контракти на царевицата до 363,50 евр за тон.