четвъртък, октомври 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Десет нови винарни са отворили врати от началото на месеца

Бутиковите винарни разчитат основно на директните продажби

Само от началото на септември броя на винарните у нас се е увеличил с десет новооткрити, като най-голямата е с капацитет на производство от 2 млн. литра”, каза пред медиите вчера изпълнителният директор на агенцията по лозите и виното Красимир Коев. Повечето нови изби по думите му дори все още нямат лозя, а са взели масиви под аренда или изкупуват грозде, Някои са участвали в лозаровинарската програма за засаждане на нови лозя, но все още не могат да берат.

Заедно със служебния министър на земеделието проф. Христо Бозуковв и вицепрезидента Иляна Йотова дадоха официален старт на кампанията по прибиране на новата реколта от грозде във винарна “Вила Мелник”. Вицепрезидентът Иляна Йотова акцентира върху пропуснатите възможности за реклама на страната ни в различни големи медии като “Евронюз”. Тя отказа да отговори директно на въпроса, дали проф. Бозуков ще остане на поста си и в новото служебно правителство, чийто състав трябва да бъде обявен днес като заяви, че това какъв да е съставът на кабинета е от правомощията на президента Румен Радев.

Само в региона на Мелник и Сандански врати са отворили три нови изби. “Изкупуват грозде от цялата страна. “Ето например тук от “Логодаш” купуват суровина от Лом през Сунгорларе до Славянци”, посочи за пример Коев. Основните експортни дестинации за вината произведени в югозападния регион са Западна Европа и Китай.

През миналата година по думите му страната ни въобще не е успяла да изнесе вино за китайския пазар, докато през тази износът по това направление е много малък. Причините според Коев са, че от една страна Пекин е спрял вноса, а от друга, че се наблюдава рязко поскъпване на товарите. “Ако един контейнер за превоз по море по направление от Пирея до Ню .Джърси или до Шанхай струваше 4 600 долара. Сега цената му е скочила на 14 хил. долара”, добави Коев като припомни че и в момента има две мерки за промотиране на нашите вина в трети страни както и за информираност на страните членки в ЕС. По последната мярка държавата предоставя съфинансиране от 80%.Към момента мярката за промотиране на вино за трети страни е спряна зарди липса на изложения и форуми поради пандемията. Според Коев повечето бутикови винарни като “Вила Мелник” разчитат основно на директните продажби.