неделя, май 26, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

ЕК създава обсерватория за агрохранителната верига

Обсерваторията ще следи производствените разходи, маржовете и търговските практики

 

Европейската комисия (ЕК) отправи покана за представяне на кандидатури за създаване на Обсерватория за агрохранителната верига на ЕС (AFCO), която ще разглежда производствените разходи, маржовете и търговските практики, съобщава БТА

. Създаването на обсерваторията беше обявено в средата на март като една от мерките за укрепване на позицията на земеделските стопани във веригата за доставки на храни и доверието между всички участници във веригата, пише Еврокомисията на интернет страницата си.

Целта е да се повиши прозрачността на цените, структурата на разходите и разпределението на маржове и добавена стойност във веригата за доставки, като същевременно се спазват правилата за поверителност и конкуренция.

Обсерваторията ще събере до 80 членове, представляващи националните органи, които отговарят за селското стопанство, рибарството и аквакултурите или веригата за доставки на храни, както и организации, представляващи заинтересованите страни, действащи на различни етапи от веригата – от земеделски стопани, доставчици на суровини, хранително-вкусовата промишленост, търговци, до транспорт, логистика, търговия на дребно и потребители.