сряда, септември 22, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Европейският парламент и комисията се разбраха за парите за възстановяване на земеделския бранш

37% ще са за мерки за опазване на околната среда, 55% - за младите фермери

4343

Европейският парламент и комисията се разбраха вчера относно размера и разпределението на средствата за възстановяване на земеделския сектор от кризата с коронавируса, съобщава AGPress.eu. Според постигнатото споразумение за възстановяване на сектора ще бъдат разпределени над 8 млрд. евро, като те трябва да се влеят в икономиката още през следващите две години, вместо както беше предвидено в периода 2022-2024 година. От тях най-малко 34% ще са предвидени за мерки по опазване на околната среда, а 55% за млади фермери и за цифровизация. Политическото споразумение все още трябва да бъде официално одобрено както от Парламента, така и от Съвета на ЕС. Около 30% от помощта от 8,07 милиарда евро ще бъде налична през 2021 г., а останалите 70% ще бъдат освободени през 2022 г., се казва в договорения текст.

Евродепутатите успяха да осигурят най-малко 37% от средствата за възстановяване за биологични фермери, за дейности, свързани с околната среда и климата и за хуманно отношение към животните. Най-малко 55% от фонда ще подпомага стартирането на млади фермери, повишаване на устойчивостта и цифровизацията. Делът на средствата за възстановяване, които страните от ЕС ще изразходват за екологично полезни практики, не трябва да бъде по-нисък от процента на пакета за развитие на селските райони на ЕС, който понастоящем харчат за тази цел.

ЕС ще финансира до 100% от допустимите мерки от допълнителните средства, предоставени от Neu Genaration EU . Държавите от ЕС няма да трябва да внасят допълнителни пари от националните си бюджети. Евродепутатите успяха да се споразумеят за повишаване на тавана на подкрепа на младите фермери от 70 на 100 хил. евро.

Какво предстои

Текстът за инструмента за възстановяване на ЕС от следващо поколение ще бъде включен в преходния регламент на ОСП. След това договорените преходни правила за ОСП ще трябва да бъдат одобрени от Парламента и Съвета, преди да влязат в сила на 1 януари 2021 г.