петък, май 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Фермерите в Полша отново излизат на протести

емеделските производители искат субсидии за царевица и по-малки данъци

 

Полски фермери обявиха, че днес ще блокират граничния пункт Медика“ с Украйна тъй като не са получили гаранции от премиера Доналд Туск, че исканията им ще бъдат изпълнени, информира БТА, позовавайки се на т Ройтерс.

Фермерите настояват полското правителство да им отпусне субсидии за добива на царевица и да не допусне да бъдат увеличени данъците им.

„Не сме получили писмено потвърждение, че нашите искания ще бъдат изпълнени. Поради това продължаваме нашия протест“, заяви пред ПАП един от лидерите на протестиращите фермери Роман Кондров.

Той посочи, че протестиращите фермери ще пропускат през граничния пункт да преминава само по един камион на час.

Земеделците прекратиха своя протест на 24 декември миналата година, но полски шофьори на камиони продължават да блокират няколко гранични пункта между Украйна и Полша.

Полските превозвачи, които протестират от 6 ноември насам, упрекват украинските си колеги в нелоялна конкуренция.

Поляците посочват, че украинците предлагат дъмпингови цени за транспортните си услуги и по-скоро извършват превози между самите страни от Европейския съюз, отколкото между тях и Украйна.

Шофьорите настояват да бъде ограничен броят на украинските камиони, влизащи в ЕС, чиито собственици бяха освободени от изискванията да притежават разрешителни за влизане на територията на Евросъюза. Това решение беше прието след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.