петък, септември 18, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Приемът по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” ще продължи от 30 юли до 24 август. Общият ресурс е 215 383 016 евро
НОВИНИ

Франция предлага обвързване на ОСП със заетостта в земеделието

Приемът по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” ще продължи от 30 юли до 24 август. Общият ресурс е 215 383 016 евро

ОСП трябва да намери най-точните отговори по отношение на климата и околната среда, считат експерти

1.27ХилядиЧетения

Заетостта вместо броя на хектарите да се обвърже със европейските субсидии. Това предлага в новопубликуван доклад Френският национален институт по стратегии информира euractiv.de. Ако се приеме подобен подхот, това ще означава пълно преосмисляне на Общата селскостопанска политика. Числящият се към бюрото на френския премиер експертен  институт публикува в края на октомври специален доклад под заглавието „ОСП като лост към агроекологичен преход”.

В основа на предлаганото преработване на ОСП за периода след 2021 година е една по-силна концентрация върху заетостта в земеделския сектор, защото сега създадената система за подпомагане на фермерите, практически не им дава  възможност да дишат.

„Ето защо искаме да помислим, как да направим една по-идеална ОСП”, казват авторите на документа. При своето основаване пррез 60-те години на миналия век общоевропейската  селскостопанска програма имаше за цел да повиши производството на аграрна продукция и да повиши независимостта на Европа по отношение на прехраната и снабдяването с продоволствени  стоки. И това е най-голямото и постижение, но от гледна точка на околната среда и предизвикателствата пред климата , ОСП според експертите от френския институт трябва да намери няй-правилните отговори. Освен това  фермерите не се чувстват добре от факта, че 25% от френските селяни вече живеят под границата на бедността. „От 90-те години насетне въпросите за околната среда и климата постепенно се интегрират в ОСП, инструментите за това обаче не са напаснати”, казва директорът на Френския национален институт по аграрни изследвания  Пиер Дюпре. „Плащането на хектар едва ли ще падне, но ние винаги сме предлагали средствата, които остават над таваните на директните плащания, които годишно са може би между 60 и 70 млн. евро, да се дават за заплати и осигуровки. Предвид и на новите предизвикателства по отношение на климата и опазването на околната среда, обаче ЕК още миналата година реши тези пари да отиват за насърчаване на агроекологични мерки” коментира за Nivabg  Светла  Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

 

NivaBG.com