понеделник, септември 27, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Гръцките фермери отново излизат на протест

Днес в 14 ч. се очаква да блокират ГКПП „Кулата - Промахон”

Зимата е любимото време на гръцките фермери да излизат на протест. Оказва се,че и тази година няма да се размине без недоволства. Селскостопански производители от област Серес планират провеждане на символичен протест и блокиране на движението в района на ГКПП „Кулата – Промахон”. По информация на Генералното консулство на България в Солун шествието се очаква да започне на днес(24 януари) в 14 часа в района на град Сидeрокастро, след което протестиращите ще се отправят към граничния пункт, предаде БГНЕС.


Протестът е заради насроченото за днес гласуване в гръцкия парламент на споразумението от Преспа за името на Македония. Производителите приканват всички свои колеги от цяла Гърция да организират протести по места, за да се изпрати ясно съобщение към правителството.


Министерството на външните работи на България предупреждава, че е възможно образуване на колони от чакащи автомобили в района на ГКПП „Кулата-Промахон. От „Гранична полиция“ съобщават, че са в постоянен контакт с колегите си от гръцка страна. При евентуални затруднения за движението през пункта своевременно ще бъде предоставяна информация на пътуващите. Най-близкият алтернативен граничен пункт е “Илинден – Ексохи”.


В последните години гръцки фермери неведнъж организираха в този сезон блокади на границата. Тогава обаче недоволството им бе срещу социалната политика. Те настояваха и за по-високи субсидии.

Виктор Павлов