неделя, май 31, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Илиян Банев: Държавата да се намеси, за да спаси розопроизводството

С пандемия и без проблемите в сектора са едни и същи- ниска изкупна цена и липса на работна ръка

Розоберът е в разгара си. С пандемия и без  проблемите в сектора са едни и същи- ниска изкупна цена и липса на работна ръка, коментира розопроизводителят Илиян Банев от Брацигово. За него отглеждането на маслодайни рози е семеен занаят. От няколко години обаче младият земевладелец сам се грижи за масивите си. Той има 45 декара с роза дамасцена и не смята да ги увеличава.

И тази година в Брацигово се оказва трудно да намериш берачи на розов цвят. Работата е трудоемка. Брането започва 5,30 сутринта и продължава докъм 10 часа. После слънцето напича и изсушава цветовете, обяснява Илиян. В последните години работниците са единствено от ромски произход. Но и те са кът, тъй като предпочитат да работят в чужбина. “Границите пак са отворени и хората заминаха, допълва Банев.

Друга трудност пред розопроизводителите е ниската изкупна цена. Тази година тя  е 1,50 лв. за кг.Като се плати надницата на берачите, за стопаните остават под лев за килограм печалба за стопаните. “Сами разбирате,че това не е достатъчно, за да си покрием разходите, заяви Илиян Банев. Той е на мнение,че розоварните  всяка година се пробват да дадат възможно най-ниска цена. Затова държавата трябва да се намеси и да регулира цените. Иначе розопроизводството ще изчезне. Ще останат само площи от по един декар, които се отглеждат от възрастни хора, но те не са регистрирани и  са в сивия сектор.

Производителят смята,че ако отново се отпусне държавна помощ „de minimis“, ще се злоупотреби и ще бъдат отчетени рекордни добиви. Затова решението е държавата да се намеси и да регулира изкупната цена.

NivaBG.com
Виктор Павлов