понеделник, септември 20, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

MARS преразгледа и намали прогнозите си за добивите от зърнените култури

Тенденцията за засушаване ще се запази и през юни и юли

Разкриват пунктове за контрол на пристанищата във Варна и БургасРазкриват пунктове за контрол на пристанищата във Варна и Бургас

Европейската служба по мониторинг на агрокултурите преразгледа през май всичките си оценки, и намали очакваните добиви от зърнените култури в Европа, като най-значителна корекция има в средните добиви за рапицата, есенния ечемик и есенната пшеница. В случая с пролетния ечемик, преразглеждането на прогнозите за добив в повечето страни беше компенсирано от ревизия в Испания в посока нагоре. За летните култури току-що започна сезонът и повечето от прогнозите за добив, отчетени на ниво държава, все още се базират на исторически тенденции или средни стойности.

Климатичните условия в по-голяма чаsт от Западна Европа се запазиха почти същите, каквито бяха отчетени преди месец, характеризиращи се с високи температури и недостатъчно валежи, които да спомогнат за попълването с влага на почвения слой. Сериозни щети засушаването оказва върху посевите в Източна Румъния и Украйна. Липсата на достатъчно влага според експертите ще се отрази и върху развитието на пролетните култури. Благоприятни климатични условия за развитие на посевите се наблюдават в Северна Европа, Атлантическото крайбрежие и средиземноморските страни.

В момента големи части на Западна и Централна Европа изпитват голям дефицит на валежи. За сериозността на проблема е показателен фактът, че от Източна Великобритания, през Бенелюкс, Германия, Полша, до Италия, Словения и Хърватия, метеорологичнитеусловия се характеризираха със слаби валежи и температури над средните за периода. Макар че в якои региони като Източна Франция са паднали до 60 мл/кв.м количества дъжд, а а другите места до 30 мл/кв.м, през последния десетдневен период, количествата на валежите не са били достатъчни за поддържане на благоприятни нива на влагата в почвата за развитие както на есенните, така и на пролетните култури. Това доведе до забавяне в развитието на културите, което изостана спрямо миналата година. Освен това не се прогнозират нови валежи в близките дни, в които зърнените култури наближават чувствителен период на фаза на цъфтеж.

Прогнози за средните доби от основните зърнени и маслодайни култури

Според експертите на MARS за периода до 21 май се прогнозират по-топли метеорологични условия за Източна Европа и източното Средиземноморие с реднодневни температури надвишаващи нормите за сезона с до 4 градуса, а в Гърция и Турция дори с 8 градуса. В тези райони се очакват няколко дни с дневни максимални температури над 30 ° C. По-топли условия от обичайното се прогнозират и за Южна Италия, както и в някои райони на Западна Европа: Португалия, Обединеното кралство и Ирландия се очаква да се наблюдават среднодневни температурни аномалии между 2 ° C и 4 ° C.. Дългосрочната прогноза за времето за май, юни и юли силно предполага, че в по-голяма част от Европа, както и в централната част на Средиземноморието и в Югоизточна Европа, ще има по-топли условия от обичайното.