сряда, септември 20, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Иновации в действие: Испански стартъп произведе бира от хидропонно отглеждан хмел

Защо е бирата е полезнаЗащо е бирата е полезна

Испанска стартъп компания произведе първата бира, за която е използван хидропонно отгледан хмел, съобщава Телеграм каналът „Город будущего“. Пивото се нарича Respect! и е произведено от мадридската компания Ekonoke съвместно с пивоварната компания Hijos de Rivera .

От 2016 година от Ekonoke изграждат хидропонни ферми оборудвани със специални датчици за всяко едно растение, които в нон-стоп режим контролират всички жизнени показатели на растенията и състоянието на средата. Следи се например дали е достатъчна светлината или напояването, каква е влажността и нивата на въглеродния диоксид.

Напоителната система в хидропонните ферми работи по затворен цикъл, като влагата циркулира многократно и това позволява да се икономисат колосални обеми от вода. Това и други преимущества на хидропонните ферми дава възможност да се отгледат до четири реколти от хмел на година и то без да се ползват пестициди поради липсата на вредители. Ако все пак се появят такива, датчиците веднага ще алармират за това. За производството на хмел в хидропонни ферми е нужно съвсем малко количество почва за прикрепване корените на растенията.

Системата разработена от мадридската компания първоначално е била предназначена основно за производството на зелени салати, които се търсят навсякъде по света. Сега от разработчиците на хидропонните ферми обръщат внимание на не по-малко търсена култура като хмела, чието качество и количество са силно зависими от климатичните условия и други фактори.