вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Цената на пшеницата достигна границата от 280 евро за тон

Продължаващото търсене на европейска пшеница тласка цените нагоре

В края на миналата седмица декемврийските контракти на пшеницата на борсата в Париж отбелязаха нов исторически връх търгувайки се при цена от 280 евро за тон, пише в анализ специализираният портал agrarheute.com. Това е с 4 евро повече от предходната седмица и с цели 40 евро над цената на пшеницата от предходния месец. Мартенските контракти са поскъпнали с пет евро за седмица до 275 евро за тон.

Близка до тези цени остана и цената на хлебната пшеница търгувана на пристанището в Хамбург- 279 евро за тон, което е с 6 евро над нивото от предходната седмица. Междувреммено цената на фуражния ечемик също се повиши с 5 евро за седмица- до 252 евро за тон. На най-важното френско пристанище в Руан цената на пшеницата се повиши с 3 евро за тон до 276 евро за тон, като цените на FoB вече са в рамките на 330 евро за тон.

Румъния и България са основни двигатели на европейския износ на пшеница

Според експерти и наблюдатели на пазара влияние оказва нивото на експорта. Европейската пшеница продължава да се търси на международните пазари. По информация на ЕК към 19 октомври износът на европейска пшеница от началото на сезона е достигнал до 9 млн. тона, което е с 2 млн. тона над миналогодишното ниво за аналогичния период. Сред най-големите износители за пазарите на трети страни са Румъния с 3,2 млн. тона и България с 1,45млн. тона. В същото време Франция е предложила едва 718 хил. тона, а Германия малко над един милион тона. Основни дестинации за европейската пшеница освен Египет са Алжир, Южна Корея, Нигерия и ЮАР.