четвъртък, януари 20, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
Зеленчукопроизводство

Иван Кабуров: Трябва контрол върху качеството на вносните зеленчуци

Българският пазар е залят от продукция с неясно качество

“Българските пазари в момента са залети от вносни сезонни зеленчуци от съседни балкански страни, предимно Гърция, Македония, Турция и Албания. Техните цени са доста ниски и по този начин подбиват цената на родната продукция. Краставиците и доматите са с близо 0.50 0.70 лв по-евтини от родните“. Това каза  пред пазарджишкия сайт “ПА1” Иван Кабуров, земеделски производител от Пазарджик.

Качеството им остава под въпрос, тъй като нямат налична документация при какви условия са отглеждани и с какви препарати са третирани. Това е особено опасно при консумация, тъй като в Турция и Албания, например, се използват препарати за растителна защита, които са забранени в ЕС. Затова търговците предпочитат да скрият истинския им произход, защото българите избягват за си купуват вносни зеленчуци.

Към момента, с оглед на икономическата ситуация в страната, оранжерийното отглеждане на домати и краставици в България е нерентабилно и скъпо, а произведената продукция се изнася в чужбина. Поскъпването на тока и газта ще доведе до повишаване на себестойността на българското производство. Това логично ще доведе до отлив на българските зеленчуци от търговската мрежа“, категоричен производителят.

По думите му, за да се прекрати порочната практика за продажба на вносни зеленчуци на ниски цени, е необходимо контролните органи в лицето на НАП и Агенция „Митници“ да засилят контрола при проверка на цената при внос и последващата продажна цена.

Виктор Павлов