събота, септември 23, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Явор Гечев: Стратегическия план вече е готов, уточняваме финални щрихи с ЕК

Агроведомството е оставило всички интервенции за биоземеделие по втори стълб на финансиране

 

„Стратегическият план практически вече е готов, като уточняваме финални щрихи с ЕК. Предстои да направим кампании, защото без българските общини този план няма как да се реализира“, заяви пред медиите днес земеделският министър Явор Гечев като призова: . Нека настоящите проекти да ви поддържат в кондиция, защото от януари започва новия мач.“ момента текат последни обсъждания на тематичната работна група на забележките, отправени от брюксел, като допълнителната комуникация с ЕК тече почти ежедневно.

„Ние на практика не можем да отворим нови интервенции. Надграждаме това, което сме договорили. Отстраняваме съответните забележки. Събота и неделя целият план ще бъде качен в системата, и след като имаме официална комуникация с ЕК, ще пратим плана на Брюксел поясни Гечев.

Относно средствата за биопроизводителите, Явор Гечев заяви, че след получените бележки от ЕК, че предвидените дейности касаещи биоземеделието не могат да останат в този си вариант, са направени корекции в стратегическия план, като интервенциите за биоземеделие остават само по втори стълб, а част от екологичните мерки са прехвърлени към първи стълб на финансиране. „Подходът който сме направили е много по-различен, и така земеделските производители ще разполагат с много повече инструменти за подпомагане, а няма да разчитат само на една точно определена сума или мярка. Това са редица инструменти, по които биопроизводителите ще получават подпомагане, като промяната в подхода се отнася до цялата екология“, разясни още той. .