вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Китай прави плахи стъпки към отглеждането на ГМ пшеница с търговскицели

Критичен анализ на неверните твърдения на автора на книгата Пшеницата – маскираният убиецКритичен анализ на неверните твърдения на автора на книгата Пшеницата – маскираният убиец

Повдигането на бариерите пред навлизане на ГМО храни на пазара остава предпазливо заради опасения за вредното им въздействие върху човешкото здраве и околната среда

С одобряването на първия сорт генномодифицирана пшеница Китай прави първи стъпки към включването на ГМО храни в търговската мрежа, съобщава БТА позовавайки се на „Ройтерс“.

През изминалата година Китай увеличи одобренията за генно модифицирани (ГМ) семена от царевица и соя, които са с по-високи добиви и са по-устойчиви на насекоми и хербициди, за да гарантира продоволствената си сигурност, но повдигането на бариерите остава бавно и предпазливо поради опасения относно въздействието върху здравето и екологията.

Китай внася предимно ГМ култури като царевица и соя за храна на животни и отглежда не-ГМ сортове за консумация в храни. Много китайски потребители остават загрижени за безопасността на генетично модифицираните хранителни култури.

Одобрението за генно редактираната устойчива на болести пшеница се разглежда като крайъгълен камък, тъй като съставката, използвана за направата на паста, нудъли и хляб, се отглежда предимно в Китай за консумация в храната. Страната е най-големият производител и потребител на пшеница в света.

Освен това се очаква Пекин да приеме нови правила тази година за етикетиране на генетично модифицирани култури, използвани в хранителни продукти, съобщиха държавните медии през март.

Министерството на земеделието също одобри нов сорт генетично модифицирана царевица с характеристики, устойчиви на хербициди и насекоми, както и един генно модифициран сорт царевица, който е с по-високи добиви.

Сертификатите за безопасност са одобрени за пет години от 5 май, според документ, публикуван от Министерството на земеделието и селските райони.