събота, септември 25, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Лъсна ли голата истина за субсидиите, на ход е Брюксел!

Убедена ли сте още госпожо Танева, че обвързаната подкрепа трябва да се запази

От земеделието се краде. Това не е тайна, както не е тайна, че субсидиите се разпределят преимуществено между големите, а обвързаната подкрепа що се отнася до производството на плодове и зеленчуци винаги се свързва с чертожници, и с фиктивни производители. Ако се доверим на цифрите, само за 2017 година „схемаджиите“ са си преразпределили малко под 80 млн. евро (79 867 евро по данни на фонд „Земеделие:). Ако се доверим на думите на шефа на асоциация “Български пипер” Георги Василев , че между 40 и 50% от субсидиите се крадат от фиктивни производители, това означава близо 40 млн. евро и то само за една година.

И тук идва въпросът, абстрахирайки се от всякакви трактовки, към които политиците винаги удобно се обръщат, когато някой погрешно ги е разбрал според тях: все още ли сте убедена госпожо Танева, че обвързаната подкрепа в този и вариант на подпомагане на хектар трябва да се запази и за новия програмен период? Истински фермер като Красимир Кумчев ви предложи реални мерки за да стопирате тези опасни тенденции за източване на средства от бюджета, било то европейски или национален, а именно обвързвайки субсидиите не с обема на обработваемата земя, а с обема на реално произведената и реализирана продукция. Вие се ограничихте с „нали дадохме брифинг“ и покриване на чертожниците зад нова мярка covid 19.

Съмненията и предпоставките за източвания заради кухи схеми обаче са заложени и съществуват още от времената на САПАРД. И в този процент на кражби не се включват “течовете”  по мерките, касаещи селските региони. Там също се краде. Тиквите,патиците,къщите за гости и зайците са само част от христоматийните примери за източване на средства през годините. И това въпреки проверките.

Вчера стана известно, че група производители са алармирали, че са получили повече, отколкото са декларирали. Стана известно от един запис, в който недвусмислено Танева ги съветва да не се обаждат, току виж Брюксел спре и тази помощ.

Георги Василев: „ Имаме вече около 22 запитвания в асоциацията, за това, че получихме повече пари отколкото очаквахме по обвързаната подкрепа, тъй като когато разделим парите на декарите, и парите излизат повече. Бихме искали ако може сметката да ни се прати официално на имейл…“

Десислава Танева: „Ние защо се въздържаме така от информация. Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. …ако в това се задълбочат европейските служби, ние си компрометираме обвързаната, защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има.“

След такова признание без значение от неговия контекст още по-настоятелен става въпросът: Убедена ли сте още госпожо Танева, че обвързаната подкрепа трябва да се запази в този им порочен модел? Нужно е не снишаване и запазване на мълчание, а да се крещи срещу всички тези нередности и опити да се крие истината. Нужно ли е да излизат подобни записи, за да се научават такива неудобни истини, защото поне аз нямам спомен, тези така наречени консултативни съвети да са били прозрачно отразявани тъй като както знаем са затворени за представители на медии.

Отрезвяването и оттърсването от всичко това ще дойде рано или късно. Сега на ход е Брюксел. Ако има негативна реакция, то тя скоро ще се усети от фермерите, на които най-малко ще им бъде спряна въпросната обвързана подкрепа, защото кранчето на схемаджийството все някой и от някъде трябва да го затвори. За да има за истинските фермери, въпреки че техните гласове рядко се чуват….