понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро експертите съветват

ЛИСТНО ПОДХРАНВАНЕ НА ЛАВАНДУЛОВИТЕ НАСАЖДЕНИЯ

Листното подхранване на лавандуловите насаждения след прибиране на цвета е едно от най-важните мероприятия от технологията на отглеждане на тази култура и много често се пропуска от много стопани

Листното подхранване на лавандуловите насаждения след прибиране на цвета е едно от най-важните мероприятия от технологията на отглеждане на тази култура и много често се пропуска от много стопани. Коситбата е своеобразен механичен стрес за лавандулата.
За по-бързото и пълноценно възстановяване на растенията задължително се внасят комбинирани NPK стимулатори в хладните часове на деня.

Често в практиката се наблюдават груби грешки по отношение на качеството на прибиране на продукцията – например недобро регулиране на режещия апарат на косачките. При по-ниска коситба се засяга двугодишна дървесина, засилва се транспирацията и окосените по този начин туфи е много вероятно да загинат. В такива случаи листното подхранване е от съществено значение за регенерирането на растенията.

Друга важна причина за следкоситбеното подхранване е, че именно след жътвата на цвета започва формирането на разклоненията, които ще дадат цветоносни стъбла през следващата вегетация. Внасянето на основните макроелементи (N, P, K, Ca, Mg, S) стимулира този процес и се залагат повече разклонения, т.е. дните след жътвата са решаващи по отношение на параметрите на добива на следващата година.

Микроелементите също са от първостепенно значение за преодоляване на механичния и физиологичен стрес при лавандулата след коситбата:

  • Желязото стимулира синтеза на хлорофил, участва в процесите процесите при дишането и е съставна част на някои ензими и белтъчини.
  • Mанганът стимулира усвояването на азота, фотосинтезата и разграждането на въглехидратите.
  • Цинкът стимулира растежните процеси и синтеза на протеините.
  • Медта е съставна част на много ензими, влияе върху синтеза на хлорофила и въглехидратите и влияе върху метаболизма на белтъчините.
  • Борътстимулира синтеза на белтъчини, азотния и въглехидратен метаболизъм, развитието на кореновата система, прави растенията значително по-сухоустойчиви.
  • Молибденът играе важна роля в синтеза на белтъчини в растителния организъм.

Освен към тези ключови микро- и макро-елементи, лавандулата е силно взискателна и към останалите активни съставки, които се съдържат и в нашите две гами коренови и листни биостимулатори – сериите Fertiactyl и Fertileader*. Включените активни съставки в нашите течни продукти са:

  • Глицин-бетаин, който действа, като осморегулатор и успешно се противопоставя на външните фактори.
  • Амино-киселинитеса като добавъчна храна, която бива трансформирана в енергия – изключително важна след коситба!
  • IPA:тази активна съставка пък се явява водачът на микро- и макроелементите в проводящите тъкани (в растението). Благодарение на този растежен хормон от групата на цитокинините, нашите листни биостимулатори от серията Ferileader* имат силно изразено системно действие!
  • И не на последно място хуминовите и фулво киселини, които се съдържат в гамата Fertiactyl* въздействат в/у почвената микрофлора и придвижването на хранителните вещества, чрез кореновата система от почвата към надземната биомаса на растенията.

*Подобни експерименти за проследяване ефективността от листно приложени биостимулатори липсват дори и в световен мащаб, а се оказва, че лавандуловото растение е изключително отзивчиво на листно подхранване!  

Заключение: на база получените забележителни резултати от този научен експеримент, който се извежда в АУ-Пловдив за трета поредна година, лавандуловите насаждения се повлияват положително от всички приложени технологии на Тимак Агро България, но особено изразен ефект имат опитите с листни и коренови биостимулатори.

Към днешна дата, някои от земеделските производители все още косят своите лавандулови полета. Ако все още се колебаете, успешно може да приложите изпитаните решения, като:

листен биостимулатор Fertileader Vital (300 мл /дка),

коренов биостимулаторFertiactyl Trium  или Fertiactyl Starter (300 мл/дка),

комбинация между 3-те: Fertileader Vital + Fertiactyl Trium/Starter(150 + 150 мл/дка).

Посоченият пример в АУ-Пловдив, където третирането е извършено веднага след коситба, е приложена комбинация между Fertiactyl Trium + Fertileader Vital, резултатът от приложението на които за трета поредна години затвърждава изключителен резултат.

На снимките: полето с лавандула в АУ-Пловдив, във фаза начало на цъфтеж, пролет 2020г.:

Следващите снимки са направени във фенофаза бутонизация, начало на лятото 2020г.

Възползвайте се до края на септември от пакетните предложения за Eurocereal® или TOP-PHOS® в комбинация с течни биостимулатори!

За повече информация, свържете се с представител на Тимак Агро за Вашия регион: www.timacagrobg.com/contacts