събота, май 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

MARS отчита старт на пролетната сеитба у нас при необичайно високи температури

Посевите с рапица ще останат на нивото от миналата годинаПосевите с рапица ще останат на нивото от миналата година

Топлото време е ускорило развитието на есенните култури

 

След меката зима у нас според месечния доклад на експертите от Европейската агенция по мониторинг на аграрните култури (MARS) старта на сеитбата на пролетните култури е започнал при необичайно меки условия и с температури, надвишаващи обичайните за сезона. Те са отчели, че на повечето места унас температурите са били с между 3 и 4 градуса над нормата с валежи между 40 и 80% от средните за последните пет години.

Топлото време е довело до ускоряване на развитието на есенните култури което изпреварва нормалното им развитие за сезона с между 10 и 20 дни. Въпреки намаляващите запаси от влага в почвата поради ускорено изпаряване на водата , до сега есенните култури са получили нормално напояване и са в относително добро състояние.

Според сателитните изображения се отчита по-голямо натрупване на биомаса, резултат от напредналата фенология на културите. Нови количества дъжд според експертите ще подпомогнат развитието на добивния потенциал на есенните житни култури. Заради по-високите температури кампанията по сеитба на пролетните култури е напреднала, като при есенните се очакват добиви в съответствие с историческите.