събота, юли 13, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Над 20 браншови организации поискаха намаляване на ДДС върху храните на 3-5%

Неадекватната селскостопанска политика е лишила производителите на плодове и зеленчуци от работна ръка

С нарочно писмо, подписано от над 20 браншови организации се иска намаляване на ДДС върху храните, като за целта се иска среща с премиера Бойко Борисов. В писмото си основно представители на организации на производителите на плодове и зеленчуци изразяват своето „възмущение“, като се припомня, че въпросът за високата ставка на ДДС е поставян пред властите от 2000 година асам.

Ставката от 20% на ДДС за храните прави неконкурентна продукцията на българските производители на храни, в това число на плодовете и зеленчуците в сравнение с внасяната от ЕС и трети страни, влизаща в България регламентирано и без ДДС /често без документ и без проверка от БАБХ за безопасност/, което доведе до унищожаване на сектора и производителите на плодове и зеленчуци през последните 20 г.“. се казва в писмото.

Освен това те твърдят, че вследствие неадекватната селскостопанска политика след 2007 година, стотици българи са заминали да работят като сезонни работници по полетата и стопанствата на западноевропейските страни. В писмото си те предлагат да се обсъди намаляване на ставката на ДДС върху плодовете и зеленчуците на 3 или 5%.

Представителите на производителите на плодове и зеленчуци са останали разочаровани от реакцията на финансовото министерство, изключило не само подобно обсъждане, но и обещаното преди това обратно начисляване на ДДС на производителите. Според тях намаляването на ДДС върху плодовете и зеленчуците ще има освен икономически и здравословен ефект, и ще отстрани „негативните практики за неплащане на ДДС. „Приветстваме инициативата Ви за намаляване ДДС на 9 % за ресторантьорството, но не можем да приемем факта – ние ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ да им доставяме продуктите си с 20 % ДДС, а те да се възползват от намалената ставка за сметка на нас, хората които с къртовски труд работим на полето и произвеждаме първичния хранителен продукт, внасяме осигуровки и налози в хазната“, пишат още от браншовите организации. Според тях ако не се намали ДДС на основните стоки, може да се стигне до нов сценарий, при който ресторантьорския бизнес или ще търси всеки месец ДДС за възстановяване, или няма да отчита реалните си покупки на хранителни продукти.

Сред подкрепилите писмото са организациите на производителите на пипер, производителите на праскови, асоциациите на месо и млекопреработвателите, асоциация на малинопроизводителите, дунавските овощари, съюза на градинарите и др.