неделя, май 26, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Напрежението в Черноморския басейн и тревогите за състоянието на пролетните култури качиха цените на американската пшеница до месечен максимум

Борсова търговия

Растящата конкуренция от Южна Америка оказа натиск върху цените на царевицата

 

Цената на фючърсите на американската пшеница стигна месечен максимум в петък заради напрежението в Черноморския басейн и опасенията за състоянието на пролетните култури в Северното полукълбо, информира UkrAgroConsult.

Пшеницата поскъпна за трета поредна седмица. Според Джо Дейвис, пазарен анализатор поскъпването се обяснява основно с геополитически причини.. Освен това въпреки поскъпването на долара в петък, купувачите на пшеница са продължили с активната си търговия, въпреки че укрепването на американската валута прави товарите по скъпи за търговците, опериращи с други валути.

Сред другите причини за поскъпване на пшеницата зад Океана са информациите от метеорологичните служби, според които падналите дъждове в американския Среден Запад са допринесли за повишаване нивата на почвената влага, но са забавили полската работа в централния и източен пояс. Очакванията за продължителен сух период пък могат да повлияят по-благоприятно за развитие на посевите с царевица.

На обратния полюс се оказаха фючърсите на царевицата, приключили седмичната търговия в червено заради подобряване на климатичните условя и растящата конкуренция от Южна Америка.