сряда, септември 27, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Нова асоциация ще се опита да пребори консервативните предрасъдъци в растителната зашита

Учените ще представят нови сортове зърнени културиУчените ще представят нови сортове зърнени култури

Сред множеството организации на българския браншови небосклон в земеделието изгря още една. Става дума за новосформираната Национална асоциация на биологичната растителна защита, чиято основна цел е да пребори консервативните предрасъдъци по отношение растителната защита, и то в условия, когато както знаем и заради повишените стандарти в екологизацията на земеделието и заради цените на природния газ, земеделските производители изпитват все по-голяма нужда от минерални торове, с които да подхранват почвите, и съответно да разчитат на високи добиви. Освен това тя ще предлага на българските производители полезна информация и ноу хау за употребата на биологични торове и препарати за растителна защита.

Повече за новата организация сподели един от създателите и Божидар Петков, председател на асоциацията на малинопроизводителите. “ Ние включваме както производители и вносители на подобни биологични препарати, така и представители на науката от АУ в Пловдив и научноизследователските бази като института по планинско земеделие в Троян. У нас вече има компании, които предлагат както технологии, така и производство на биологични препарати“, сподели пред представители на медиите в Пловдив Божидар Петков.

По думите му не само българските, но и германските фермери са силно притеснени как ще се изпълняват в съвсем близко бъдеще новите екологични изисквания поставени с основните стратегически документи на Европейската комисия. „Това се оказва напълно възможно. Само е нужно да се изчакат първите две три години, за да могат полетата да влязат в нужното биологично равновесие и всичко си идва на мястото. Препаратите за растителна защита на биологична основа все още не се радват на голямо доверие сред земеделските производители, защото при тях отсъства така наречения „уау ефект“, при който пръскаш белокрилките или бръмбарите, и след 15 минути са по земята. Науката обаче в това направление не спи и вече произвежда различни иновативни алтернативи, които могат да заместят конвенционалните препарати“, добави Петков.

Според него един от митовете е, че препаратите за растителна защита на основата на биологични активни вещества са предназначени само за биопроизводството. Друг мит е високата цена на тези препарати. Петков даде пример с препаратите за борба с телените червеи, където вече има алтернативни препарати на базата на биологични активни вещества, които са с до 30-40% по-евтини от конвенционалните им аналози.

Към момента в асоциацията влизат около 50 души, като в плановете и влиза провеждането на общо събрание през септември или октомври, на което да се афишират основните и цели и задачи.