вторник, май 21, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Порожанов : Има 18 пропуска в документацията на „Кю сертификейшън”

Страната ни е сред водещите в Европа по отношение на нарушенията с биологично произведени храни според аграрния министър

В отговор на протеста на биопроизводителите, земеделският министър Румен Порожанов даде пресконференция, на която съобщи, че има 18 пропуска  поради което не е подновен сертификата на компанията „Кю Сертификейшън”. „Маркирали сме 18 пропуска в документацията на фирмата, които подробно сме описали днес, и няма как да си затворим очите и да им подновим лиценза”, заяви министър  Порожанов. Контролиращата компания може да подаде искане за нов лиценз след шест месеца. След установените нарушения, от ведомството са били дали 7 дневен срок на компанията да ги отстрани, като освен това  са дали възможност на биопроизводителите да изберат нов контролиращ  орган до 30 април за да не се прекъсват ангажиментите им като биопроизводители. Той подчерта, че подходът по даване на лиценз на контролиращите компании е еднакъв.

Освен това според него в Европейската система за оповестяване на нарушения свързани с храни, произвеждани по биологичен път, страната ни е сред най-големите нарушители. „Страната ни е сред водещите нарушители по отношение на храните произведени по биологичен път, и контролът по биологичното производство е и заради храните, предлагани на пазара”, заяви Порожанов. Става дума за около 30 случая описани в системата. По данни на фонд „Земеделие” през миналата година заради нарушения са отнети сертификатите на 29 биопроизводители.

Според министъра  пикът в биопроизводството е бил породен най-вече от субсидиите като  той напомни, че през 2017 година бюджетът по мярката за биоземеделие е бил надхвърлен с 50 млн. лева. В момента по данни на ДФЗ около 4 000 земеделски производители са подали заявления за подпомагане по мерките за биоземеделие и агроекология.

Порожанов  припомни още, че промените в законодателството свързани с контрола на биологичните производители са направени в резултат на проведения  одит на Европейската сметна палата. „До момента нямаме спрени  пари, защото това което показваме като мерки по контрола дава резултат”, добави още Порожанов, който не прие нито едно от основанията на биопроизводителите за днешния им протест.