вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Протестът на биопроизводителите роди нов протест

Браншът призова администрацията да не се учи на негов гръб, как се прави биоземеделие

Дъждът не спря протеста на биопроизводителите от днес, който дори протече в две фази-  пред аграрното ведомство и под прозорците  на „бащицата на нацията”, но единственото което произлезе от него е нов протест, на който обещаха да се съберат още повече хора с надеждата, че следващия път ще привлекат интереса и на премиера.  „Следващият път ще бъдем два и три пъти повече”, каза пред сградата на Министерския съвет Албена Симеонова, председател на Асоциация „Биопродукти”. А до него се стигна след като администрацията на ресорното  министерство отказа да  слезе при тях, след което на свой ред те отказаха да отидат при нея. Ето защо министър Румен Порожанов впоследствие даде специална пресконференция за медиите.

Наредбите се пишат от чиновниците, не от биопроизводители и потребители

Основните противоречия между администрация и биопроизводители са в няколко насоки,-неправомерното изтичане на субсидиите за биоземеделие, рестриктивното и неадекватно законодателство третиращо контрола на сектора и последните събития, свързани с отнемането на лиценза на две от най-големите контролиращи фирми, оставили над 900 биопроизводители без сертифициращ орган.  „Вместо да насочат усилията си в посоката да се види, къде изтичат неправомерно европейски средства, което товари европейския данъкоплатец, те стовариха цялата си репресивна сила чрез една наредба върху реално действащите биопроизводители”, каза по време на протеста Веселина Ралчева от управителния съвет на Асоциация „Биопродукти”. Според нея наредбите се пишат не от биопроизводителите и потребителите , а от чиновник, който решава да постави цял един бизнес в шах. В тази връзка Стоилко Апостолов от фондация „Биоселена”, съобщи, че от Европейската организация на биопроизводителите са подкрепили действията на българските им колеги, като са настояли в написването на административните документи задължително да бъдат включени всички страни.

Контрол вместо произвол

Биопроизводителите заявиха, че в така приетата наредба 5, на която и сега се готвят промени, са предвидени  цели  59 случая, при които следва отнемане на сертификата. За сравнение в Белгия са определени само пет подобни случая , при които се стига до подобна практика.  По време на протеста пред земеделското министерство те призоваха, администрацията да спре да се учи на техен гръб, и да съсипят сектор, който са започнали да градят от нулата. „Ние искаме оставката на Румен Порожанов и всички  отговорни лица, които забъркаха тази каша, искаме незабавна промяна на нормативната система с активното участие на всички заинтересовани страни и създаване на консултативен съвет по биоземеделие, в който да да участват  всички от производители през търговци и преработватели до потребители. Ние искаме контрол а не произвол”, добави още Ралчева.

„От министерството не разбират че не разбират нещата. Те вчера са разбрали, че ние трябва да изхвърляме етикети и опаковки, защото на тях фигурират имената на контролиращите  фирми с отнети лицензи”, каза и един от засегнатите Петър Медаров, според който се работи със замах и хаотично.  Ето защо според него са необходими експерти, които знаят какво работят биопроизводителите у нас, борещи се срещу конкуренция от Европа, чиято продукция е субсидирана на сто процента.