понеделник, октомври 18, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Отбелязваме Европейския ден на биологичното земеделие

Инициативата ще се отбележи с посещение в биоферма в Елин Пелин и детска градина

Днес за пръв път у нас ще бъде отбелязан Европейският ден на биоземеделието, информират от “Биоселена. По този повод от “Биоселена” заедно с Българска асоциация Биопродукти организират две събития- посещение в биоферма в град Елин Пелин и детска градина в София, чието детско меню е изцяло от биопродукти.

По инициатива на Европейската федерация на движенията за биологично земеделие IFOAM Organics Europe Европейската комисия обяви 23 септември за Европейски ден на биологичното земеделие. Предвижда се днес Европейският парламент, Съветът на Европейския съюз и Европейската комисия да подпишат обща декларация, като този ден бъде отбелязван всяка година. Припомня се, че не за първи път в България се прави такъв ден: в периода 2001 и 2007 бяха организирани национални празници на биоземеделието.

От двете настояват в Плана за възстановяване и устойчивост да се заделят пари за финансиране на детски градини и училища, които да купуват био продукти за хранене на децата. Това е и една от препоръките на ЕК: държавите-членки да предвидят в националните си планове мерки за повече био продукти в обществените кухни.За съжаление, в българския план това не се случи. Докато през последните години в много страни – Италия, Австрия, Франция и др. – се появиха много инициативи, проекти и дори закони, които стимулират увеличаването на храните от местно и биологично земеделие за обществени институции: училища, детски градини, болници, столове на държавни институции. Във Франция например, има училища и детски градини, в които вече 100% от предлаганите храни са приготвени изцяло с продукти от биологично земеделие. В началото са използвани много вносни продукти, но постепенно се стига до повече местни и регионални продукти.