събота, юни 25, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
Зеленчукопроизводство

Плодове и зеленчуци от Молдова заливат родния пазар

Българските производители на плодове и зеленчуци са застрашени от нов чуждестранен конкурент на пазара. Освен с турски, македонски, гръцки, албански и други стоки, в търговската мрежа може да се нареди и продукция от Молдова.

Преди дни Европейската комисия предложи регламент, с който да се позволи временно подобряване на достъпа до пазара за седем продукта от бившата съветска република, за които все още се прилагат тарифни квоти при въвеждането им в ЕС. Това са сливи, трапезно грозде, ябълки, домати, чесън, череши и сок от грозде, пише „Марица“.

Предложението трябва да бъде разгледано и одобрено от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз. С регламента се увеличава повече от два пъти – за срок от една година, количеството на тези продукти, което може да бъде внесено безмитно от Молдова в ЕС. Потенциалните безмитни обеми вече ще бъдат на стойност около 55 млн. евро, в т. ч. приблизително 10 млн. евро за сливи и 27 млн. евро за десертно грозде.

Чиновниците от Брюксел мотивират решението си за либерализация на търговията между Кишинев и ЕС с военната агресия на Русия срещу Украйна. Целта е да се помогне на Молдова да се справи със загубата на основните пазари и транзитни центрове на страната за изброените ключови селскостопански продукти.

 

Виктор Павлов