понеделник, октомври 18, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Полша поиска ЕК да разгледа как поскъпването на горивата е повлияло на земеделския сектор

Все повече държави членки на ЕС алармират за негативното влияние на високите цени на горивата върху сектора

„Нотификацията за намаления акциз на горивата за земеделски нужди бе одобрена днес и до 10 дни ще бъде обнародвана в официалния вестник на Европейската комисия„Нотификацията за намаления акциз на горивата за земеделски нужди бе одобрена днес и до 10 дни ще бъде обнародвана в официалния вестник на Европейската комисия

Полша поиска от ЕК да разгледа, как поскъпването на горивата се е отразило на земеделския сектор и да отреагира на ситуацията, информира “Зерно Онлайн”. Това заяви по време на съвместна пресконференция с Януш Войчеховски аграрният министър на страната Гжегож Пуда.

“Поскъпването на торовете засяга всички страни, а някои дори преустановиха производството им. Молбата ни е ЕС да изследва как високите цени на горивата са се отразили на торовете а с това и на производството на аграрна продукция”, заяви той.

Според него ако ЕС не реагира на поскъпването на горивата, всички страни от блока са заплашени от икономическа и енергийна криза. По думите му отделните страни трябва да се замислят как да се ограничи употребата на изкуствени торове за сметка на натурални. От своя страна Войчеховски заяви, че това е първата директна реакция на ситуацията с горивата, въпреки че от различни европейски страни има сигнали за влошаване на ситуацията в агросектора.

Очаква се през тази седмица темата да бъде обсъдена на заседание на европейските министри на земеделието. Както е известно в средата на миналата седмица цената на газта в Европа достигна до нов исторически връх преминавайки 1 900 долара за 1000 куб.метра. Впоследствие в четвъртък цената на газта отново падна до 1000 долара за 1000 куб. метра.