събота, май 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Предизборно ЕП ускори приемането на новите правила в ОСП

Европарламент

Зелени и НПО организации призоваха политиците да не дават отровен подарък на фермерите

 

Недоволни от бързите промени по отношение на зелените правла в Общата селскостопанска политика представители на зелените и неправителствени организации като Greenpeace излязоха на протест пред сградата на Европейския парламент в Брюксел миналия четвъртък , демонстрирайки със своеобразна отровна ябълка като призив към депутатите да не дават на фермерите отровен подарък с премахването на правилата за опазване на околната среда в ОСП.

От своя страна в предизборен дук депутатите от Европейският парламент дадоха своята благословия за ускорен процес на одобрение, за да се прокара предложение, насочено към опростяване на програмата за субсидиране на селското стопанство на ЕС, което на практика нарушава политиката на екологичните изисквания. Това информира arc2020. eu.

Гласуването, което се проведе на (11 април), позволява на предложението да пропусне обичайния процес през процедурата за парламентарно одобрение, вместо да го премести направо в пълно гласуване по време на пленарната сесия на 22-25 април. Това е последният пленум от настоящия мандат преди избори.

Само Зелените и левицата се противопоставиха на този ход, който получи широка подкрепа от останалата част от парламента. Предложението има за цел да облекчи административното натоварване на фермерите на фона на продължаващите протести срещу това, което протестиращите смятат за прекомерно регулиране, несправедливо ценообразуване и търговска конкуренция.

Най-важното е, че това ще доведе до намаляване на задължителните екологични изисквания в Общата селскостопанска политика (ОСП) до доброволни, както и прехвърляне на повече правомощия в ръцете на страните членки.

На предложенията направени от фермерски организации се противопоставиха от асоциацията на дребните фермери и Европейската асоциация за биопроизводство

„Предложените правила за опростяване в крайна сметка само ще изострят недоволството в земеделската общност, тъй като нито подкрепят фермерите в увеличаването на тяхната устойчивост, нито се занимават с реалните проблеми, пред които са изправени фермерите“, пишат те в съвместно писмо, адресирано до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен , изпратено в деня преди вота.

Организациите твърдят, че „почти нищо“ от техните опасения не е отразено в крайния резултат, което поражда опасения, че тяхното участие е използвано за „легитимиране на процеса“.

По същия начин директорът на селскостопанската политика на Грийнпийс Марко Контиеро нарече премахването на защитата на околната среда „отровен подарък“ за фермерите.

От  „Гриинпийс“ предупреждават че този ход „ще обрече фермерите на по-лоши суши, наводнения и провалени реколти, като същевременно не се прави нищо за справяне с несигурната  икономическа ситуация“.

Въпреки това десноцентристкият евродепутат Норберт Линс, който председателства комисията по земеделие на парламента, каза пред arc2020.eu, че приемането на гласуването с „толкова огромно мнозинство“ показва, че „мнозинството от членовете на ЕП са наясно с спешните нужди на нашите фермери“.

Промените бяха подкрепени от Copa Cogeca, като според фермерската лобистка организация промените, които въвеждат изключения от задължителните мерки, не премахват задълженията за спазване на екологичните стандарти. Вместо това организацията твърди, че промените ще позволят „повече гъвкавост при прилагането на политиката по начин, който отчита почво-климатичните и местните условия и специфики в целия ЕС“.

При липсата на оценка на въздействието Комисията разпространи документ с въпроси и отговори сред законодателите, , целящ да обясни предложението и последиците от него. В него Комисията поддържа, че предложението „постига баланс“ между подкрепата за прехода към устойчиво земеделие, гъвкавостта при изпълнението и „целта за постигане на бързо споразумение между Европейския парламент и Съвета“.

Въпреки многобройните искания от държавите-членки за оценка на въздействието и запитвания дали Комисията ще предостави това на по-късна дата, изпълнителната власт на ЕС отговаря само с обещание да „прегледа стратегическите планове на ОСП по-късно през текущия програмен период (2023-27 г.) ”, за да оцени тяхната ефективност и цялостно въздействие, включително върху целите в областта на климата и околната среда.

Определяйки предложението като  „незаконно и антидемократично“, Европейското екологично бюро разкритикува липсата на научни доказателства, които да обосноват „защо или как премахването на екологичните изисквания ще подпомогне фермерите в краткосрочен план“. Като такова, решението на парламента да ускори гласуването на такова „неправилно“ предложение „отстранява демократичния дебат и възпрепятства правилната оценка на реформа, която засяга 30% от бюджета на ЕС“, добавиха от бюрото.

Междувременно евродепутатът от Зелените Томас Уайц критикува онези, които гласуваха в подкрепа на процедурата, като ги нарече „разрушителна топка“ за опазването на околната среда. „Те унищожават последните няколко зелени пръски в ОСП без оценка на въздействието, демократични преговори и дебати“, каза той.