неделя, май 26, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Високи температури ускоряват развитието на костилковите и горски плодове в Сърбия

Средният добив от реколтираните 3 906 дка в областтаСредният добив от реколтираните 3 906 дка в областта

Търговци очакват по-ранна реколта от сини сливи

 

Високите температури в съседна Сърбия, достигащи на места до 30 градуса ускоряват развитието на различни видове овошни костилкови плодове като сини сливи и на горските плодове в това число и ягодите, информира freschplaza.de. Според първите прогнози новата кампания по прибиране на местните сортове сини сливи се очаква да за почне със седмица по-рано през втората половина на юни.

За някои сортове сливи като „Лепотица“ и „Стенли“ прогнозите са да започнат да плододават дори с между две и три седмици по-рано от нормалното. „За това може да попречи единствено евентуална вълна от по-студено време. Не изключвам обаче на места да има късни мразове“, заяви Анализе Фолвайлер, изпълнителен директор на германска компания, присъстваща на сръбския пазар.

1/3 от реализирания от нея внос на плодове от Сърбия се реализира на пазара на свежа продукция в Германия. По-голяма част от тях се реализират за производството на спиртни напитки.

Подобно на ябълките, при сините сливи добивите зависят от възрастта на овошките и реколтата е различна всяка година. По отношение на плодовете Германия се явява сред основните пазари за сръбската продукция, а за много от местните производители е чест да изнасят за германския пазар,заради това, че там ценят хомогенното качество на предлаганата продукция за което заплащат доста по-висока цена.

За съжаление в последните години не са редки случаите, в които сини сливи от Сърбия се преопаковат като се предлагат като италиански на пазарите в Австрия и Германия“, отбелязва още тя.

За да запазят достъпа на сръбските плодове до германския пазар според нея местните производители трябва да модернизират както процеса на производство, така и веригата на предлагане. Стъпка в тази посока може да се окаже развитието на по-устойчиви модели на опаковка на продукцията при които картона и хартията се заместят от касетки за многократна употреба. Освен това според нея е важно сръбските производители да повишат контрола при употребата на пестициди, нещо което искат всички доставчици в Европа.