неделя, февруари 24, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Проектозаконът срещу градушките влиза в Парламента

Приемането му ще осигури възможност за разширяване обхвата на борба с неблагоприятни климатични събития

1.45ХилядиЧетения

Законът за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието може да влезе в Народното събрание до края на тази парламентарна сесия.Това коментира днес пред БНТ министърът на земеделието Румен Порожанов.

Той припомни,че е минал месец от публикуването му за обществено обсъждане. По думите му тази година е много тежка от гледна точка на градушки. Изпълнителната агенция за борба с градушките досега е изстреляла над 8 000 ракети, което се равнява на цялата миналогодишна активност. В момента агенцията покрива една трета от земеделските площи в страната. „В тях попада и Северозападна България, където ако облаците не бяха третирани с ракети, щяха да паднат ледени късове и да има поголовно унищожение, включително на урбанизирани територии.“, каза още министърът Румен Порожанов
Като цяло обаче годината е много тежка, облаците формират ядра с големи ледени късове и това е принудило агенцията да бъде толкова активна. „За съжаление се очаква тази тенденция да продължи. климатичните промени вече са важен фактор, с който трябва да се съобразяваме и да правим възможната превенция.“, уточни още Порожанов.

Очаква се с приемането на Законопроекта за превенция от неблагоприятни климатични събития да се осигури възможност за разширяване обхвата на системата за борба с градушките, като се постигне защита върху 100% от обработваемите земеделски земи в страната, както и урбанизирани територии, за които съществува техническа възможност – Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Кърджали, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София. Разширяването на обхвата ще се постигне чрез доизграждане на системата за наблюдение за опасни явления, с разполагане на 4 допълнителни радарни станции, което ще позволи получаване на радарна информация за територията на цялата страна.

Виктор Павлов