неделя, май 26, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Розобер 2023: Прибраният розов цвят е близо 9 500 тона

Розовото масло трябва да се влага в повече продукти, а не само да се изнася като суровина. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на Консултативния съвет по розата, който се проведе в МЗХ. Трябва да намерим начин да влагаме розовото масло в повече продукти, за да остане повече добавена стойност в страната ни, каза министърът и припомни, че розовото масло е емблематичен продукт за България и национален символ. Приветстваме ако все повече производители и преработватели се ориентират към разработване на нови продукти, в които да влагат розовото масло при постигане на качествен резултат и добро позициониране на пазара, каза още той.

Маслодайна роза в България се отглежда в 17 административни области от близо 3000 розопроизводители и се преработва в над 50 дестилерии, като над 90% от насажденията в страната са разположени на територията на трите административни области – Пловдив, Стара Загора и Пазарджик. През настоящата година прибраният розов цвят е близо 9 500 тона, като е преработен по данни на браншовите организации в близо 2,5 тона розово масло. Участниците в съвета по цялата верига на производство и преработка се съгласиха, че за преработката трябва да се предлага качествен розов цвят, който не съдържа остатъчни продукти за растителна защита, с което се гарантира коректност и качество на доставката пред преработвателите и лоялност пред крайния потребител.

Освен на традиционните пазари в ЕС, пазарни дестинации за българското розово масло са САЩ, Китай, Япония, Тайван и други. Голям е делът на износ на био розово масло и масло със защитено географско наименование ЗГУ.

В консултативния съвет участва и заместник-министър Александър Йоцев.

Виктор Павлов