вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Земеделска техника за близо 2 млрд. долара е изнесла Турция през 2022 г.

Геополитическите конфликти и икономически трудности са основните предизвикателства пред бранша

 

През изминалата 2022 година югоизточната ни съседка Турция е реализирала експорт на земеделска техника за различните международни пазари за близо 2 млрд. долара, обявиха организаторите от Informa Markets на първото по рода си изложение на земеделска техника Growmach провеждащо се в Анталия между 10 и 14 октомври. Целта на форума включващ и богата съпътстваща програма е да събере професионалисти, търговци и производители на земеделска техника, автономно управляеми системи, селскостопански дронове и различни услуги и иновативни приложения в помощ на фермерите на полето. Първият ден на международното изложение беше посветен изцяло на представителите на специализирани медии от цял свят, дошли за отразяване на форума.

Нов импулс за турските производители на земеделска техника

 

„С пресконференциите и събитията по популяризиране на изложението в редица градове у нас се опитахме да разясним на хората колко голям е потенциалът на нашите производители на земеделска техника и как подобни форуми като Growmach могат да спомогнат за по-нататъчното му развитие чрез разширяване на износа и използването на все повече технологии и иновации“, заяви директорът на изложението Ергин Ер.

Изложението Growmach е резултат от интереса на посетителите на най-голямото изложение в оранжерийния сектор Growteh към възможностите на местните производители на земеделска техника. В първото издание на Growmach се ключват повече от 150 компании производители като очакванията на организаторите са то да бъде посетено от между 10 и 15 хил. души.

„За разлика от други подобни изложение, на Growmach даваме възможност да се включат много повече изложители като за целта сме въвели ограничения на изложбената площ“ добави още той. Освен последни модели на земеделска техника и машини, изложителите предлагат различни цифрови решения. Едно от приложенията което позволява директна връзка между посетители и изложители е Growmach Connect. Организаторите съобщиха че предстои и пускането на специална платформа Fermer 100, чиято цел е да обедини представителите на новото поколение земеделски производители и разработчици на нови технологии, които разбират водещата роля на селскостопанската техника върху ефективността на земеделието. Заинтересованите производители ще могат да се включат в платформата по време на изложението.

Енгин Ер подчерта, че чрез внедряване на изкуствен интелект и процеса на автоматизация продължава възхода на земеделието в световен мащаб, като Турция все повече се отваря към приемането на нови практики с цел подобряване ефективността и устойчивостта на земеделското производство.

Според него използването на модерна техника и оборудване в земеделието повишава не само ефективността, но и води до намаляване на разходите за производство. „Използването на новите технологии в земеделието продължава да расте, и фермерите трябва да са наясно със съвременните приложения. В зависимост от условията
разнообразието на отглежданите продукти, текстурата на почвата и климатичните условия всяко земеделско предприятия изисква различни машини и технологии. По този начин, използвайки инструменти като автоматично управление, дозиращи системи при дезинсекция и дронове не само спестяват гориво, разходи, труд и време, но също така предоставя важни предимства на фермерите по отношение на производителността“, допълни още той.

Кратката ни обиколка между щандовете на турските производители на земеделска техника показа, че те не само са отворени към въвеждане на иновациите в техните производства, но и че непрекъснато гледат към развитието на нови пазари, повечето от тях са с добро присъствие не само на вътрешния пазар, но и на редица глобални пазари в Азия, Европа и двете Америки. В обхвата на интереса им попадат пазарите на средно между 30 и 70 страни по света, някои от компаниите производители на прикачен инвентар като плугове, пръскачки, сеялки и други са с дял на присъствие на вътрешните пазари с над 40%. Повечето компании са отчели много добри резултати за 2022 година, но признаха, че през тази година са принудени да се справят с различни предизвикателства като войната в Украйна и редица икономически трудности както в самата Турция, така и в останалия свят, които създават пречки пред развитието на бизнеса им.