неделя, юли 12, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Русия подпомага фермерите, обогатяващи площите с азот

Държавата стимулира селското стопанство с различни програми

Фермерите в Русия получават премиален коефициент към субсидиите, в случай, че прилагат практики за обогатяване на  площите с азот и други минерални вещества. Това важи особено за региони като Московска област, където почвите са с много висока киселинност. Едно от стопанствата прилагащо подобни практики , което разгледахме в рамките на посещение на журналисти от цяла Европа , е „АгроПромкомплексация”. Те се прилагат по два начина, чрез изкуствено влагане на дълбочина до 40 сантиметра, и чрез отглеждане на азотфиксиращи култури. На хектар руските фермери получават между 1000 и 1300 рубли. В стопанството се отглеждат  култури предимно за фураж върху  близо 100 хил. хектара, като през тази година са увеличили площите със соя до 7,9 хил. хектара.  Част от АПК-то са свинеферма с 1 млн. брой свине и кравеферма с 15 000 крави. Площите със зимна пшеница варират в годините между 12 и 20 хил. хектара, а ечемика между 4,5 и 5 хил. хектара.

В „АгроПромкомплексация” разполагат и с незасяти площи, които първо биват обогатявани чрез внасяна на азотни  подобрители.

Разполагат с 2 зърнохранилища с капацитет от 250 тона, като към всяко от тях има фуражопреработвателен завод.  „Сега приключваме зърнената кампания, като по последни данни средните добиви при пшеницата достигат до 5501 килограма от хектар , при ечемика се отчитат средни добиви от 4700 килограма от хектар, а при зимната рапица- 2960 килограма от хектар,”, казва Вячеслав Трехонов, директор фуражно производство. „АгроПромкомплексация” работи на територията на три области, в които доставя своята продукция- Московска, Тверска и Рязанска.

Всички субсидии получавани от руските фермери, било по държавни или федерални програми не са обвързани с производството. Любопитното е, че фермерите получават финансово подпомагане от държавата, ако сеят руски хибриди от елитни семена,  и то типични за точно определени региони.

По отношение производството на селскостопанска продукция, към момента Русия не успява да задоволи вътрешното си потребление само на плодове и зеленчуци, ето защо държавата е приела специална програма за подпомагане на производителите на трайни насаждения, които получават по 22 хил. рубли до влизане на насажденията в период на плододаване. Освен това за да се стимулира производството властите връщат част от производствените разходи. Така например ако разходите на хектар трайни насаждения достигат до 1,4 млн. рубли, на земеделските производители се възстановяват  до 800 хил. рубли.

В отделни региони на страната се поемат между 30 и 60% от инвестициите в създаването на нови  стопанства, като освен това на желаещите да започнат да се занимават със земеделие се отпуска за безвъзмездно ползване до 1 хектар земеделски земи.  Млекопроизводителите пък се стимулират със специални нисколихвени инвестиционни кредити за срок от 12 години. Земеделските производители имат възможност да наемат дългосрочно до 49 години земеделска земя, често срещу символичен наем от едно евро на хектар.

През 2017 година в структурата на млечното говедовъдство семейните ферми с между 15 и 50 крави са били цели 24 000,  други около 8 000 големи стопанства с между 300 и 2 000 крави и 20 компании с между 4 000 и 20 000 крави. Освен това има близо милион стопанства отглеждащи между 1 и 2 крави. Благотворно  влияние върху развитието на сектора оказва внедряването на все повече нови технологии, които са позволили повишаване на средния млеконадой от крава от 2000-3000 литра годишно до 8000-9000 даже до 11000 литра годишно. Средното годишно потребление на млечни продукти възлиза на 220 килограма на глава от населението, като властите са амбицирани да го увеличат до 300 килограма.  По-голяма част от кравефермите в страната наподобяват по своето развитие не толкова европейския модел колкото американския и канадски модел на големи индустриални комплекси. В Русия се  обработват близо 80 млн. ха площи, което представлява 94% от обработваемата земя в страната.