събота, май 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

С 1/3 може да се редуцира производството на вредни емисии в земеделието, ако се повиши консумацията на храни алтернативни на месото

Говедовъдите получиха по 94Говедовъдите получиха по 94

Освободените от животни пасища ще могат да се използват за по-устойчиво производство на храни с растителен произход

Земеделието може да редуцира годишното производство на вредни емисии до 2050 година с 31% ако се намерят различни алтернативи на месото, информира landschaftleben.at, позовавайки се на ново изследване публикувано в авторитетното списание Nature. При това не става дума за алтернативи като растителен аналог на шницелите, а за замяна на до 50% от потреблението на месни продукти с растителни продукти които по вкусови качества и съдържание може да наподобяват на месото.

Според авторите на изследването по-голямото потребление на подобни храни може да намали нанасяните вреди на различните еко системи и унищожаване на тропическите гори и респективно да се намали производството на вредни емисии в това число на метан. Отчита се че редукция на производството на вредни емисии ще има положителен ефект и върху глобалното изхранване и опазване на биоразнообразието. Ако върху освободените от отглеждане на животни площи пък се засадят нови гори, това би допринесло за повишаване на производството на повече растителни храни като алтернатива на животинските.

Върху изследването са работили учени от реномирания nternationale Institut für Angewandte Systemanalyse (IIASA) базиран в Лаксембург както и американският производител на храни Food.