събота, юли 20, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

С до 25% по-слаби добиви очакват в Старозагорско

Ще зареждат тракторите и комбайните по бензиностанциите в странатаЩе зареждат тракторите и комбайните по бензиностанциите в страната

Браншът очаква да е на загуба заради ниските борсови цени

Земеделските производители в региона на Стара Загора очакват добивите от новата реколта от зърно да са с между 15 и 25% по-слаби в сравнение с миналата година, съобщава БТА. Според председателя на Тракийския съюз на зърнопроизводителите картината с посевите не е еднородна, защото на места са готови за ожънване, а на места все още не са.

Пред БТА Христов посочи още, че спрямо миналата година, „прибирането на продукцията започва около седмица до десет дни по-рано, като причината за това е сухите месеци март и април“.

„Миналата година при сравнително добри добиви на моменти продавахме продукцията си под себестойността на производство“, коментира той. И допълни, че през тази година „ако нещата са така ще са още по-зле. Дано цените на борсите да се повишат. В момента има индикации, че цените са малко по-високи, спрямо миналата година на този етап“, обясни Христов.

Радослав Христов изрази притеснения за картелно споразумение между търговците на зърно у нас, защото през тази година още преди старта на кампанията са намалили с 50% така наречената премия. До сега според него във взаимоотношенията между производители и тъгровци водеща е била цената на пшеницата в Париж и минус 25 евро премия, като върху формирането на крайната цена влияние оказва разстоянието.

Зърнопроизводителят подчерта, че себестойността на производството се формира на базата на преките и непреките разходи по производство. Преките разходи са гориво, торове, препарати, заплати и наеми. Но най-големият дял е наемът на земята. „През последните години станахме свидетели на доста рязко повишаване на наемите, от 2017, 2018, 2019, 2020 година. Но сега при тези лоши години, тези наеми са абсолютно непосилни“, коментира още Христов. И заяви, че е необходимо да има държавна регулация по отношение на рентите за земеделска земя. Като даде пример, че това се случва във Франция. „Наемът на земеделска земя във Франция е 30 лева на декар, а в България варира между 50-100 лева в зависимост от района. В област Стара Загора цената е между 50-70 лева за декар. Но това е държавна регулация, защото именно държавата е решила, че ще подпомага фермерите като има регулация за наема на земя“, каза още той.