събота, юни 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Съдят кравари, преминали незаконно границата ни

Пастирите се опитвали да си приберат избягалите добичета

Двама кравари от Гърция  ще бъдат изправени пред Темида. Баща и син ще отговарят пред съда в Девин защо са преминали незаконно границата с Гърция при село Кестен. Двамата са от град Берат, Албания, но живеят в гръцкия град Паранести, пише „Марица.бг“.

46-годишният Максим и 21-годишният му син Алби Чала са пастири, отговаряли за стадо крави. На 21 юли тази година около 8.30 часа сутринта те преминали границата от Гърция в България, в района на 148-а гранична пирамида, и били заловени от граничарите. Двамата обясняват, че пасели кравите в района на браздата, но животните били неспокойни и в един момент се разбягали. Някои от кравите навлезли в българската територия и двамата пастири хукнали да ги приберат обратно, за да ги върнат в стадото. Граничарите обаче ги задържали за 24 часа и им била постановена мярка за неотклонение „подписка“.

Бащата и синът са поискали да сключат споразумение с прокуратурата. За незаконно преминаване на границата ги грози до 5 години затвор и от 100 до 300 лева глоба. Ако са с чисто съдебно минало, могат да се разминат с условна присъда или пробация, посочват магистрати.

Виктор Павлов