четвъртък, януари 20, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Седем партии влизат в новия парламент

Радев и Герджиков отиват на балотаж

На база 85% от обработените протоколи от провелите се вчера предсрочни парламентарни избори седем партии влизат в новия парламент, информира БНР. Данните към 8 часа тази сутрин показват, че новата формация „Продължаваме промяната“ на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев получават над 26% от гласовете. Втори остават бившите управляващи от ГЕРБ и СДС с 21,4%, ДПС излязоха трети 13,7%, докато социалистите се смъкнаха до пето място с около 10%. Пред нея са и спечелилите предходните избори от ИТН с малко над 10%. 6,1% от избирателите са предпочели „Демократична България“, а в парламента се завръща и националистическа формация- партията „Възраждане“ с 5,1%.

След обработени около 43% от протоколите на изборите за президент стана ясно, че на балотаж отиват сегашния президент Румен Радев, получил подкрепата на 49,45% от избирателите и кандидата на „ГЕРБ-СДС“ Атанас Герджиков с 21,93%.

„Очаква се нова центристка политическа партия да спечели парламентарните избори в България, увеличавайки шансовете за прекратяване на политическата безизходица в най-бедната страна членка на Европейския съюз“, коментира изборите „Ройтерс“. Като цяло международните медии отбелязват ниската избирателна активност в страната и умората на хората от изборите, ковид, икономическата и социална криза. В материал посветен на изборите от SRF пък посочват, че мнозина българи очакват от новите управляващи „чиста и прозрачна политика“.