вторник, юли 27, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Солени глоби за отровените пчели в Плевенско

Установен е от всички комисии подмор на пчелните семейства на жалбоподателите между 30 и 70 %,

От всичко доказано със съответните анализи за подмора на пчелите в област Плевен ще бъдат наложени глоби по действащото законодателство. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата Полина Цанкова – Христова за случаи на установена масова смъртност на пчелни семейства в област Плевен.
“Г-жо Христова, проверки бяха извършени 2 по постъпили общо 6 сигнала в Областна дирекция “Земеделие” – Плевен, свързани с опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяния. Като жалбата по един от сигналите е оттеглена на следващия ден от жалбоподателя. Жалбите засягат 14 собственици на пчелини, с 1994 пчелни семейства. Извън това бе назначена от мен и втора проверка във връзка с излезлите резултати от първата по проверка жалбите във връзка с установяване на общото здравословно състояние на пчелната популация в района”, каза още Танева.
Тя уточни, че по време на проверките е установен от всички комисии подмор на пчелните семейства на жалбоподателите между 30 и 70 %, като са взети 5 проби от растителността на площите, които са третирани от земеделските стопани. “Съгласно по жалбите на жалбоподателите от там произтича и причината за подмора на пчелите”, каза още министърът. Тя уточни, че са взети 5 проби от трупчета от пчели за анализ в акредитирани лаборатории.

Виктор Павлов