вторник, февруари 27, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Ст.Апостолов: Биопроизводителите са доволни на предвидения до 2027 година бюджет за сектора от 405 млн. евро и от интервенциите в стратегическия план

 

Според предвидените разчети в стратегическия план, бюджетът за сектора на биоземеделието до 2027 година е определен на 405 млн. евро, заяви пред медиите вчера д-р стоилко Апостолов, председател на „Биоселена“. Той определи този бюджет като много добър за сектора. Освен това биопроизводителите са останали доволни и от запазените схеми във финалния вариант на стратегическия план. „Според бранша схемите които останаха във финалния вариант на стратегическия план като тези за биоживотновъдство в преход и след преходен период и интервенцията за биорастениевъдство и биопчеларство във втори стълб, се приемат със задоволство, защото са резултат на почти две години обсъждане“, каза още Апостолов.

Той призова всички фермери, които искат да се занимават с биоземеделие и през следващия период на ОСП да не чакат април месец 2023 година, а да сключат договори за сертифициране до 31 декември тази година. „Едно от най-важните изисквания за кандидатстващите както по екосхемата за биоживотновъдство, така и по интервенцията за биопчеларство и биорастениевъдство е, договорът за сертификация да е сключен до 31 декември на предходната година“, уточни той, като допълни, че стопаните които не го направят в този срок, ще загубят една година.

Заложените цели за повишаване дела на площите за биоземеделие на 7,5%до 2027 година и на 10% до 2030 година, Апостолов определи като постижима, „
стига да се прилагат комплексни мерки за да могат тези биопродукти да влязат в детските градини и училищата.“

Според него е нужно да се отвори пазара, тъй като държавата е най-големият потребител на храни, но тя не купува биохрани, а в сичко се разчита на добрата воля на търговците. Ако се приложат такива мерки, и ако се дофинансира от държавата вкарването на биопродуктите в градините и училищата моделът ще проработи. Подобен модел по думите му е бил следван във Франция, следват и Германия и Италия, където например прясното и кисело мляко в училищата задължително трябва да е био.

По отношение на националния план за биоземеделие, Апостолов коментира, че по него се работи, като е изпратен за съгласуване към министерството на финансите, тъй като по него се предвиждат допълнително национални средства за увеличаване на биопродуктите в училищата, детските градини и други институции. „Той се явява основата на която ще трябва да се разписват всички интервенции на стратегическия план за сектора, което всъщност беше и една от забележките на ЕК към страната ни, че нямаме така наречения екшън план за развитие на биоземеделието“, уточни още Апостолов.