събота, август 13, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Сушата продължава да качва цените на борсите зад Океана

Добитата царевица превъзхожда реколтата от предходните две годиниДобитата царевица превъзхожда реколтата от предходните две години

Трайното засушаване продължава да е един от основните фактори на зърнените пазари особено след отварянето на пътищата за експорт на черноморско зърно, информира „Зерно Онлайн“. В четвъртък пазарите зад Океана реагираха с рязко повишаване на цените на фючърсите. Освен прогнозите за суша, върху пазарите особено на пшеница и соя  влияние оказа и повишеният интерес на търговците. Цените на царевицата също се възстановиха след регистрирания спад в началото на седмицата. Според Алън Съдърланд, главен икономист на StoneX именно засушаването е основната причина за поскъпването на основните земеделски култури.

Контрактите на пшеницата в Чикаго вчера приключиха търговията с ръст от 2,4%до 7,81 долара за бушел, след като бяха паднали до най-ниското си ниво за последните шест месеца. Трейдърите продължават да следят за новините от Украйна, където започна износ на зърно след началото на войната. Междувременно метеорологичните прогнози отново показват , че в американския Среден Запад продължава периода на трайно засушаване, въпреки че падналите на места валежи са спомогнали за увеличаване на почвената влага. Седмичните данни за американския експорт на пшеница и соя също съвпаднаха с очакванията на търговците. За седмицата до 28 юли САЩ е продала на международните пазари почти 250 хил. тона пшеница и 410 600 тона соя.